Zakon o službi u OS poguban za budžet BiH

Glas Srpske
Zakon o službi u OS poguban za budžet BiH

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić rekao je "Glasu Srpske" da je nelogično da Dom naroda Parlamenta BiH usvaja Prijedlog zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH na polovini fiskalne godine.

Da bi usvajanje Prijedloga zakona, koji je u utorak usvojen u prvom čitanju, zahvaljujući glasu delegata Demokratske partije Slobodana Šarabe, a protiv koga su glasali delegati SNSD-a, bilo pogubno za budžet i finansijsku stabilnost BiH Vrankić je najdirektnije upozorio parlament prije glasanja.

- Nema smisla usvajati zakon za koji u budžetu nisu predviđena sredstva. I da je riječ o jednoj marki, a ne o milionima maraka, takvo nešto ne može da se radi na polovini fiskalne godine - rekao je juče Vrankić.

U mišljenju o ovom zakonu, koje je potpisao 2. jula, naveo je da predloženi zakon nije prihvatljiv sa finansijskog aspekta i da bi njegovo sprovođenje predstavljalo opasnost po fiskalnu održivost budžeta institucija čiji prihodi su izuzetno ograničeni. Istakao je da obrazloženje ovog zakona koje se odnosi na finansijska sredstva, a koje je dalo Ministarstvo odbrane, nije adekvatno sa aspekta kvaliteta i vjerodostojnosti podataka. 

 - U budžetu institucija BiH za 2010. godinu nisu planirana sredstva za ove namjene u okviru budžeta MO niti je moguće pronaći sredstva za ove namjene eventualnim restrukturisanjem budžeta Ministarstva odbrane. Pored toga, za ove namjene nisu raspoloživa ni sredstva u budžetskoj rezervi za 2010. godinu - decidno stoji u mišljenju Ministarstva finansija.

Vrankić dodaje da predloženi zakon sadrži elemente socijalne politike koja je isključivo u nadležnosti entitetskih vlada te je stoga finansiranje ovog zakona iz budžeta institucija BiH sporno.

Predsjedavajuća Doma naroda BiH Dušanka Majkić kaže da bi se, ukoliko bi se usvojio ovaj zakon, vršilo penzionisanje mimo entitetskih zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i da bi se na taj način nastavilo sa daljim privilegijama pojedinim kategorijama u FBiH koje su skoro dovele do finansijskog sloma federalnog budžeta.

 Ona je podsjetila da je zahvaljujući Šarabi zakon prošao u prvom čitanju.

- SNSD ima tri delegata u Domu naroda, a da bi nešto bilo odbijeno treba da ima četiri glasa. Očekujemo da ćemo dobiti jedan glas, nadamo se od Mladena Ivanića, da se taj zakon odbaci, dodala je.

Prevara

- Zakon o dopunama Zakona o službi u OS BiH usvojen je u prvom čitanju, zahvaljujući glasanju Slobodana Šarabe. Taj zakon su izmislili Bošnjaci. Predstavnički dom je prevaren jer je zamjenik ministra finansija Fuad Kasumović iz SDA prevario članove Parlamenta, kada je rekao da za sprovođenje zakona treba 1,6 miliona. U pismu Ministarstva finansija Ministarstvu odbrane jasno stoji da predloženi zakon nije prihvatljiv iz mnogo razloga, pa je dato negativno mišljenje. Radi se o nasrtaju na budžet i na entitetske zakone - kazala je Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana