Закон о служби у ОС погубан за буџет БиХ

Глас Српске
Закон о служби у ОС погубан за буџет БиХ

СAРAЈЕВО - Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић рекао је "Гласу Српске" да је нелогично да Дом народа Парламента БиХ усваја Приједлог закона о допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ на половини фискалне године.

Да би усвајање Приједлога закона, који је у уторак усвојен у првом читању, захваљујући гласу делегата Демократске партије Слободана Шарабе, а против кога су гласали делегати СНСД-а, било погубно за буџет и финансијску стабилност БиХ Вранкић је најдиректније упозорио парламент прије гласања.

- Нема смисла усвајати закон за који у буџету нису предвиђена средства. И да је ријеч о једној марки, а не о милионима марака, такво нешто не може да се ради на половини фискалне године - рекао је јуче Вранкић.

У мишљењу о овом закону, које је потписао 2. јула, навео је да предложени закон није прихватљив са финансијског аспекта и да би његово спровођење представљало опасност по фискалну одрживост буџета институција чији приходи су изузетно ограничени. Истакао је да образложење овог закона које се односи на финансијска средства, а које је дало Министарство одбране, није адекватно са аспекта квалитета и вјеродостојности података. 

 - У буџету институција БиХ за 2010. годину нису планирана средства за ове намјене у оквиру буџета МО нити је могуће пронаћи средства за ове намјене евентуалним реструктурисањем буџета Министарства одбране. Поред тога, за ове намјене нису расположива ни средства у буџетској резерви за 2010. годину - децидно стоји у мишљењу Министарства финансија.

Вранкић додаје да предложени закон садржи елементе социјалне политике која је искључиво у надлежности ентитетских влада те је стога финансирање овог закона из буџета институција БиХ спорно.

Предсједавајућа Дома народа БиХ Душанка Мајкић каже да би се, уколико би се усвојио овај закон, вршило пензионисање мимо ентитетских закона о пензијско-инвалидском осигурању и да би се на тај начин наставило са даљим привилегијама појединим категоријама у ФБиХ које су скоро довеле до финансијског слома федералног буџета.

 Она је подсјетила да је захваљујући Шараби закон прошао у првом читању.

- СНСД има три делегата у Дому народа, а да би нешто било одбијено треба да има четири гласа. Очекујемо да ћемо добити један глас, надамо се од Младена Иванића, да се тај закон одбаци, додала је.

Превара

- Закон о допунама Закона о служби у ОС БиХ усвојен је у првом читању, захваљујући гласању Слободана Шарабе. Тај закон су измислили Бошњаци. Представнички дом је преварен јер је замјеник министра финансија Фуад Касумовић из СДA преварио чланове Парламента, када је рекао да за спровођење закона треба 1,6 милиона. У писму Министарства финансија Министарству одбране јасно стоји да предложени закон није прихватљив из много разлога, па је дато негативно мишљење. Ради се о насртају на буџет и на ентитетске законе - казала је Мајкићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана