Zakon o pravima žrtava torture paravan za finansijski udar na Srpsku

Željka Domazet
Zakon o pravima žrtava torture paravan za finansijski udar na Srpsku

Sarajevo - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH planira da do kraja godine bude donesen zakon o pravima žrtava torture u BiH, a predstavnici institucija i članovi porodica žrtava iz Srpske upozoravaju da je to novi slučaj kojim bi bile otete nadležnosti entiteta i da se iza tog zakona krije pokušaj novog finansijskog udara na RS.

Radnom verzijom ovog zakonskog rješenja predviđeno je da logoraši, silovane žene i druge žrtve ratne torture u cijeloj BiH ostvare pravo na reparaciju. U RS kažu da je to humano i ljudski, ali da je pitanje ko ima pravo na odštetu i ko će je isplaćivati. Predstavnici udruženja i institucija koje se bave pitanjem žrtava rata podsjećaju da je jedan od članova Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović bez ikakve kontrole i kriterijuma davao potvrde licima koja nisu bili logoraši.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović naglašava da je za porodice srpskih žrtava neprihvatljivo donošenje zakona o pravima žrtava torture na nivou BiH.

- Donošenje zakona predstavljalo bi kopiju neuspjelog zakona o nestalim licima BiH koji nije bio u interesu srpskog naroda, žrtava rata i nestalih - rekao je Mitrović.

U Savezu logoraša RS i Udruženju "Žene žrtve rata" podvukli su da tu oblast treba urediti zakonom u Srpskoj.

- To što želi ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je nemoguće izvesti zato što je to prenos nadležnosti. Niko iz Srpske nije konsultovan, niti imamo bilo kakvog udjela u izradi tog zakona. Iza tog zakona je zla namjera da se kroz astronomske iznose odštete finansijski uruši Srpska - kaže predsjednica Udruženja "Žene žrtve rata" Božica Rajilić-Živković.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je inicijativa za donošenje zakona neustavna i antidejtonska, jer zadire u isključivu nadležnost entiteta.

- Donošenjem ovog zakona žele da obavežu Srpsku na isplatu odštete žrtvama s ciljem njenog finansijskog slabljenja - rekao je Kojić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović kaže da je donošenje zakona neprihvatljivo.

- Po Dejtonskom sporazumu ovo pitanje je u nadležnosti entiteta i tu nema o čemu dalje da pričamo - rekao je Savanović.

Borovac kaže da postoji radna verzija zakona, a da na definisanju konačne verzije radi radna grupa.

- Tek nakon toga moći će se govoriti o zakonskom prijedlogu koji će biti upućen Savjetu ministara na usvajanje. Ono što sada imamo je naša vizija koja nije konačna - kaže Borovac.

Njen zamjenik Predrag Jović ističe da odavno u ministarstvu postoji radna verzija zakona o pravima žrtava torture, ali da ona ima mnogo manjkavosti i netačnih podataka.

- To neće proći u Savjetu ministara zbog protivljenja predstavnika RS. Na zakonskom rješenju radiće nezavisni eksperti koji će napraviti analizu zakonskih rješenja u RS, FBiH i kantonima. Na osnovu analize vidjećemo kakva prava imaju žrtve torture u BiH, jer su ona neujednačena. Kada bude sačinjena nezavisna analiza dostavićemo je entitetima i kantonima da se i oni o tome izjasne - istakao je Jović.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović rekao je da ta stranka neće podržati donošenje ovakvog zakona i izrazio nadu da će isti stav imati i drugi poslanici i delegati iz Srpske, jer su ova pitanja u nadležnosti entiteta.

Zakon u RS

Na inicijativu Udruženja "Žene žrtve rata" u RS je sačinjen nacrt zakona koji će regulisati prava žrtava torture. Milenko Savanović očekuje da će do kraja godine prijedlog tog zakona biti usvojen u Narodnoj skupštini RS.

- Nacrt zakona će vrlo brzo biti upućen u skupštinsku proceduru nakon što stigne saglasnost drugih ministarstava - rekao je Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana