Закон о правима жртава тортуре параван за финансијски удар на Српску

Жељка Домазет
Закон о правима жртава тортуре параван за финансијски удар на Српску

Сарајево - Министарство за људска права и избјеглице БиХ планира да до краја године буде донесен закон о правима жртава тортуре у БиХ, а представници институција и чланови породица жртава из Српске упозоравају да је то нови случај којим би биле отете надлежности ентитета и да се иза тог закона крије покушај новог финансијског удара на РС.

Радном верзијом овог законског рјешења предвиђено је да логораши, силоване жене и друге жртве ратне тортуре у цијелој БиХ остваре право на репарацију. У РС кажу да је то хумано и људски, али да је питање ко има право на одштету и ко ће је исплаћивати. Представници удружења и институција које се баве питањем жртава рата подсјећају да је један од чланова Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић без икакве контроле и критеријума давао потврде лицима која нису били логораши.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић наглашава да је за породице српских жртава неприхватљиво доношење закона о правима жртава тортуре на нивоу БиХ.

- Доношење закона представљало би копију неуспјелог закона о несталим лицима БиХ који није био у интересу српског народа, жртава рата и несталих - рекао је Митровић.

У Савезу логораша РС и Удружењу "Жене жртве рата" подвукли су да ту област треба уредити законом у Српској.

- То што жели министарка за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац је немогуће извести зато што је то пренос надлежности. Нико из Српске није консултован, нити имамо било каквог удјела у изради тог закона. Иза тог закона је зла намјера да се кроз астрономске износе одштете финансијски уруши Српска - каже предсједница Удружења "Жене жртве рата" Божица Рајилић-Живковић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је иницијатива за доношење закона неуставна и антидејтонска, јер задире у искључиву надлежност ентитета.

- Доношењем овог закона желе да обавежу Српску на исплату одштете жртвама с циљем њеног финансијског слабљења - рекао је Којић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић каже да је доношење закона неприхватљиво.

- По Дејтонском споразуму ово питање је у надлежности ентитета и ту нема о чему даље да причамо - рекао је Савановић.

Боровац каже да постоји радна верзија закона, а да на дефинисању коначне верзије ради радна група.

- Тек након тога моћи ће се говорити о законском приједлогу који ће бити упућен Савјету министара на усвајање. Оно што сада имамо је наша визија која није коначна - каже Боровац.

Њен замјеник Предраг Јовић истиче да одавно у министарству постоји радна верзија закона о правима жртава тортуре, али да она има много мањкавости и нетачних података.

- То неће проћи у Савјету министара због противљења представника РС. На законском рјешењу радиће независни експерти који ће направити анализу законских рјешења у РС, ФБиХ и кантонима. На основу анализе видјећемо каква права имају жртве тортуре у БиХ, јер су она неуједначена. Када буде сачињена независна анализа доставићемо је ентитетима и кантонима да се и они о томе изјасне - истакао је Јовић.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић рекао је да та странка неће подржати доношење оваквог закона и изразио наду да ће исти став имати и други посланици и делегати из Српске, јер су ова питања у надлежности ентитета.

Закон у РС

На иницијативу Удружења "Жене жртве рата" у РС је сачињен нацрт закона који ће регулисати права жртава тортуре. Миленко Савановић очекује да ће до краја године приједлог тог закона бити усвојен у Народној скупштини РС.

- Нацрт закона ће врло брзо бити упућен у скупштинску процедуру након што стигне сагласност других министарстава - рекао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана