Zakon o Ustavnom sudu BiH u septembru u Parlamentu

Vedrana Kulaga
Zakon o Ustavnom sudu BiH u septembru u Parlamentu

Banjaluka - Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, čija je suština da troje stranih sudija budu zamijenjeni domaćim i da nijedna odluka ne može biti usvojena preglasavanjem sudija iz jednog naroda, naći će se u parlamentarnoj proceduri u septembru.

Član Glavnog odbora SNSD-a Zoran Tegeltija izjavio je juče da će zakon predložiti ta stranka.

- Vrijeme je da to pitanje stavimo na dnevni red. SNSD će predložiti ovaj zakon i ako ne bude imao podršku nekih drugih političkih partija u Parlamentu BiH - rekao je juče Tegeltija, koji je i ministar finansija RS, tokom aktuelnog časa u Narodnoj skupštini RS odgovarajući na pitanje poslanika PDP-a Branislava Borenovića o tome šta je sa pomenutim prijedlogom zakona koji je dugo najavljivan.

Na odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH posebno insistira RS, jer su stranci konstantno sa bošnjačkim sudijama preglasavanjem donosili odluke na štetu Srpske. Kap koja je prevršila čašu strpljenja bila je odluka prema kojoj Dan Republike ne može biti proslavljan 9. januara jer je tog datuma i krsna slava Sveti Stefan. Poslije toga uslijedila je i odluka o poništavanju rezultata referenduma o Danu Republike, koji je sproveden nakon odluke Ustavnog suda o 9. januaru. Sve stranke iz RS koje imaju poslanike u Parlamentu BiH uputile su lani u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji je predviđao zamjenu stranih sudija domaćim i onemogućavanje preglasavanja, ali je poslije brojnih bošnjačkih opstrukcija blokirano njegovo usvajanje.

Novu inicijativu za donošenje zakona o Ustavnom sudu potom su pokrenuli SNSD i HDZ BiH, čiji timovi privode kraju izradu prijedloga. Osim toga, Savjet ministara BiH usvojio je u martu akcioni plan za sprovođenje Strategije za reformu sektora pravde kojom je obuhvaćen period od 2014. do 2018. godine, a predviđeno je da iduće godine bude izrađen i u proceduru upućen zakon o Ustavnom sudu BiH.

Šef poslaničkog Kluba SNSD-a Staša Košarac ponovio je juče da je neophodno donijeti zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi jasno bilo definisano da strani državljani ne mogu biti dio te pravosudne institucije.

- Bošnjačka komponenta koristi strane sudije i pokušava da transformiše taj sud u ulogu OHR-a koji je ranije donosio odluke štetne po Srpsku. Razgovarali smo sa HDZ-om i oni to pitanje tretiraju na isti način, a očekujem da će i sve stranke iz RS podržati donošenje zakona - kaže Košarac.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica kaže da je stav te stranke da stranci ne treba da budu dio Ustavnog suda BiH, ali i da je evidentno da osam mjeseci traje priča o tome da će SNSD i HDZ BiH zajedno predložiti taj zakon.

- Pozicija sudija je definisana Ustavom BiH, a to znači da bi bilo šta bilo promijenjeno, moramo mijenjati Ustav i definisati zakonom da li će biti stranih sudija. To će biti teško uraditi jer je BiH složena državna zajednica. Teško će biti obezbijediti podršku za promjenu Ustava i donijeti zakon - kaže Govedarica.

Funkcioneri HDZ-a BiH Borjana Krišto i Bariša Čolak, koji su prisustvovali prošlosedmičnom sastanku delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, juče nisu odgovarali na telefonske pozive.

Ustavni sud BiH ima devetoro sudija, od kojih Parlament FBiH bira četvoro, a Narodna skupština RS dvoje. Preostalih troje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH. Sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ne mogu da budu državljani BiH niti bilo koje susjedne države.

Optužbe

Zoran Tegeltija je odbacio optužbe opozicije da je na posljednjem sastanku delegacija SNSD-a i HDZ-a u Mostaru, lider SNSD-a rekao da predaje RS na čuvanje HDZ-u BiH.

- Odgovornost za Srpsku nosi parlament, Vlada RS i ljudi koji vrše vlast - rekao je Tegeltija.

Ključni stavovi RS

- troje stranaca zamijeniće sudije koje će birati entitetski parlamenti

- odluke neće moći biti usvojene ako za njih ne glasa najmanje jedan sudija iz svakog konstitutivnog naroda i entiteta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana