Zakon o RTV taksi stavljen na čekanje

Ž. D.
Zakon o RTV taksi stavljen na čekanje

Sarajevo - Predstavnički dom Parlamenta BiH nije juče razmatrao prijedlog izmjena Zakona o Javnom radio-televizijskom (RTV) sistemu u drugom čitanju, jer je rok za izjašnjavanje u amandmanskoj fazi produžen za deset dana.

Produženje roka zatražila je parlamentarna Komisija za saobraćaj i komunikacije nakon što su uložena 22 amandmana od kojih neki zahtijevaju i izjašnjavanje Savjeta ministara BiH, pa je predloženi zakon skinut s dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma.

Izmjenama je predviđeno da naplata RTV takse bude nastavljena putem telekom operatera, ali da to bude obavljano i uz račune kablovskih operatera. Ovo privremeno rješenje trebalo bi da bude na snazi do početka rada fondova javnih RTV servisa. Javni servisi BHRT, RTRS i RTV FBiH našli su se u nezavidnoj poziciji budući da 30. juna ističe zakonski rok do kojeg mogu naplaćivati RTV taksu putem telekom operatera. Zbog toga su poslanici SDA Amir Fazlić i SBB BiH Mirsad Đonlagić predložili izmjene Zakona o javnom RTV sistemu.

Šef kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac je kazao da je stanje u RTV sistemu kompleksno i da dugo postoji problem.

- Bilo je više pokušaja da uredimo tu oblast. Treba uložiti dodatne napore i naći najbolja rješenja da bi javni servisi imali trajne izvore finansiranja. Prijedlog da amandmanska faza bude produžena je najbolji da bi došli do rješenja - istakao je Košarac navodeći da jedan od amandmana predviđa naplatu RTV takse uz račun za struju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana