Zakon o Danu Republike - volja naroda Srpske

Srna
Zakon o Danu Republike - volja naroda Srpske

Istočno Sarajevo - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je večeras usvajanje Zakona o Danu Republike Srpske u Narodnoj skupštini, ističući da ta odluka odražava volju naroda Srpske.

"Ta odluka odražava volju naroda Republike Srpske, iskazanu putem njihovih predstavnika 9. januara 1992. godine. Ta volja je potvrđena i na referendumu 25. septembra, tako da u tom pogledu Republika Srpska pokazuje ozbiljnu namjeru da ono što je njena tradicija, pravo i svojina sačuva na najozbiljniji način", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.


Nakon sastanka sa ambasadorom Srbije u BiH Stanimirom Vukićevićem, Dodik je rekao da će poslije lokalnih izbora biti uspostavljena puna koordinacija republičkih i lokalnih organa vlasti, što ranije nije bio moguće zbog političkih opstrukcija opozicije.

"Ta opstrukcija se u značajnom smislu vidjela i u Srebrenici, gdje se izbjegavalo da se poštuju propisi Srpske. Mi smo smatrali da taj problem ne treba da favorizujemo i zato smo ga riješili pobjedom našeg kandidata za načelnika", naveo je Dodik.

On je poručio da će obilježavanje srebreničkih događaja u Potočarima i dalje proticati uz puno uvažavanje žrtava i udruženja koja se brinu o tome, dodajući
da će Udruženju "Majke Srebrenice" biti ponuđeno da otvori kancelariju u oštinskoj zgradi.

"Sve ostalo u opštini Srebrenica biće drugačije, posebno u pogledu njenog razvoja jer smo vidjeli da je prethodni načelnik /Ćamil Duraković/ imao selektivan odnos prema razvoju određenih dijelova ove lokalne zajednice. Mi nećemo praviti razlike i separaciju, bez obzira da li je riječ o srpskim ili muslimanskim selima", poručio je Dodik.

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević rekao je da se nakon lokalnih izbora u BiH stvaraju uslovi za konsolidaciju političkih odnosa u Republici Srpskoj i BiH i koordinaciju republičkih i lokalnih organa vlasti.

Kada je riječ o Srebrenici, Stanimirović ističe da će Srbija imati jednak odnos kao i do sada prema lokalnoj vlast sa novim načelnikom Mladenom Grujičićem, te da će određena sredstva za obilježavanja srebreničkih događaja biće obezbijeđana putem budžeta.

On je najavio da će vlasti u Srpskoj i Srbiji ubuduće sve više razgovarati o ekonomiji i razvoju s ciljem opšteg prosperiteta građana i Srpske i Srbije i BiH.

"Naš cilj je da imamo dobre odnose i da Republika Srpska bude stabilna", poručio je Vukićević.

Srpska brani i braniće svoje nacionalne interese

Predsjednik Republike Srpske Miorad Dodik smatra da je današnje ironično "priznavanje krivice" predsjedavajućeg Komisije za referendum Republike Srpske Siniše Karana jasna poruka da se Republici Srpskoj ne mogu na bezočan način uskraćivati osnovne stvari koje se odnose na interes naroda.
Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da to dokazuje da u Srpskoj postoje ljudi koji se ne boje sankcija i spremni su da sprovode politike u interesu srpskog naroda.

"Ovo je samo još jedna zloupotreba i dokaz da su Sud i Tužilaštvo BiH napravljeni za političke obračune, a ne da sprovode pravdu. Kao takvi su suvišni i bez autoriteta u BiH i kao takvi treba da budu eliminisani sa prostora Srpske", poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da je riječ o političkoj harangi protiv rukovodstva Republike Srpske u pogledu ispitivanja o sprovođenju referenduma u Srpskoj.

Odgovarajući na pitanja novinara iz Federacije BiH, Dodik je ponovio spremnost da se o ovom pitanju izjasni pred istražnim organima, ali u Republici Srpskoj.

"Sve ostalo u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH je neustavno, nezakonito i nelegalno i sve je politička haranga koja pokazuje da ne treba ni da postoje", istakao je Dodik.

On je potvrdio da su odnosi Srbije i Republike Srpske izuzetno dobri, da nema potrebe za bilo kakvim političkim spekulacijama, saradnja se odvija na raznim područjima i sve uz puno uvažavanje principa Dejtonskog sporazuma.

"Mi smo za poštivanje Dejtona u izvornom smislu, dakle slovo, a ne duh Dejtona, i to je naš odgovor mnogima koji Republiku Srpsku napadaju zbog navodne težnje za separaciju", rekao je Dodik.

On je odbacio sve težnje i zahtjeve da BiH jača na račun Rerpublike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske najavio je da će uskoro, u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, biti održana zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije.

Odnosi Srpske i Srbije na najboljem mogućem nivou

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević ocijenili su danas u Istočnom Sarajevu da su odnosi Srpske i Srbije na najboljem mogućem niovu, da se kontinuirano poboljšavaju, kao i da se zajednički projekti uspješno realizuju.

"Upoznao sam ambasadora Vukićevića o našim naporima da Republiku Srpsku ojačamo i učinimo ekonomski stabilnom", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.


Dodik je naglasio da je Republika Srpska nakon lokalnih izbora dodatno politički stabilizovana i da Srpska uopšte nije politički polarizovana kako su to neki zlonamjerni pokušavali da predstave.

"Narod je jasno rekao i dao podršku određenim političkim snagama, sa SNSD-om na čelu, koji su osvojili veličanstvenu pobjedu na lokalnim izborima u BiH", naglasio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Dodik je istakao da se narod u Srpskoj opredijelio za politiku čuvanja Republike Srpske, a ne za politiku koju su u Sarajevu vodili predstavnici Srpske.

"Naši naredni koraci ići će u pravcu daljeg razvoja Republike Srpske i njene privrede i ekonomije", poručio je predsjednik Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana