Закон о Дану Републике - воља народа Српске

Срна
Закон о Дану Републике - воља народа Српске

Источно Сарајево - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поздравио је вечерас усвајање Закона о Дану Републике Српске у Народној скупштини, истичући да та одлука одражава вољу народа Српске.

"Та одлука одражава вољу народа Републике Српске, исказану путем њихових представника 9. јануара 1992. године. Та воља је потврђена и на референдуму 25. септембра, тако да у том погледу Република Српска показује озбиљну намјеру да оно што је њена традиција, право и својина сачува на најозбиљнији начин", рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.


Након састанка са амбасадором Србије у БиХ Станимиром Вукићевићем, Додик је рекао да ће послије локалних избора бити успостављена пуна координација републичких и локалних органа власти, што раније није био могуће због политичких опструкција опозиције.

"Та опструкција се у значајном смислу видјела и у Сребреници, гдје се избјегавало да се поштују прописи Српске. Ми смо сматрали да тај проблем не треба да фаворизујемо и зато смо га ријешили побједом нашег кандидата за начелника", навео је Додик.

Он је поручио да ће обиљежавање сребреничких догађаја у Поточарима и даље протицати уз пуно уважавање жртава и удружења која се брину о томе, додајући
да ће Удружењу "Мајке Сребренице" бити понуђено да отвори канцеларију у оштинској згради.

"Све остало у општини Сребреница биће другачије, посебно у погледу њеног развоја јер смо видјели да је претходни начелник /Ћамил Дураковић/ имао селективан однос према развоју одређених дијелова ове локалне заједнице. Ми нећемо правити разлике и сепарацију, без обзира да ли је ријеч о српским или муслиманским селима", поручио је Додик.

Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић рекао је да се након локалних избора у БиХ стварају услови за консолидацију политичких односа у Републици Српској и БиХ и координацију републичких и локалних органа власти.

Када је ријеч о Сребреници, Станимировић истиче да ће Србија имати једнак однос као и до сада према локалној власт са новим начелником Младеном Грујичићем, те да ће одређена средства за обиљежавања сребреничких догађаја биће обезбијеђана путем буџета.

Он је најавио да ће власти у Српској и Србији убудуће све више разговарати о економији и развоју с циљем општег просперитета грађана и Српске и Србије и БиХ.

"Наш циљ је да имамо добре односе и да Република Српска буде стабилна", поручио је Вукићевић.

Српска брани и браниће своје националне интересе

Предсједник Републике Српске Миорад Додик сматра да је данашње иронично "признавање кривице" предсједавајућег Комисије за референдум Републике Српске Синише Карана јасна порука да се Републици Српској не могу на безочан начин ускраћивати основне ствари које се односе на интерес народа.
Додик је новинарима у Источном Сарајеву рекао да то доказује да у Српској постоје људи који се не боје санкција и спремни су да спроводе политике у интересу српског народа.

"Ово је само још једна злоупотреба и доказ да су Суд и Тужилаштво БиХ направљени за политичке обрачуне, а не да спроводе правду. Као такви су сувишни и без ауторитета у БиХ и као такви треба да буду елиминисани са простора Српске", поручио је Додик.

Предсједник Српске истиче да је ријеч о политичкој харанги против руководства Републике Српске у погледу испитивања о спровођењу референдума у Српској.

Одговарајући на питања новинара из Федерације БиХ, Додик је поновио спремност да се о овом питању изјасни пред истражним органима, али у Републици Српској.

"Све остало у вези са Судом и Тужилаштвом БиХ је неуставно, незаконито и нелегално и све је политичка харанга која показује да не треба ни да постоје", истакао је Додик.

Он је потврдио да су односи Србије и Републике Српске изузетно добри, да нема потребе за било каквим политичким спекулацијама, сарадња се одвија на разним подручјима и све уз пуно уважавање принципа Дејтонског споразума.

"Ми смо за поштивање Дејтона у изворном смислу, дакле слово, а не дух Дејтона, и то је наш одговор многима који Републику Српску нападају због наводне тежње за сепарацију", рекао је Додик.

Он је одбацио све тежње и захтјеве да БиХ јача на рачун Рерпублике Српске.

Предсједник Републике Српске најавио је да ће ускоро, у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама, бити одржана заједничка сједница влада Републике Српске и Србије.

Односи Српске и Србије на најбољем могућем нивоу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић оцијенили су данас у Источном Сарајеву да су односи Српске и Србије на најбољем могућем ниову, да се континуирано побољшавају, као и да се заједнички пројекти успјешно реализују.

"Упознао сам амбасадора Вукићевића о нашим напорима да Републику Српску ојачамо и учинимо економски стабилном", рекао је Додик новинарима након састанка.


Додик је нагласио да је Република Српска након локалних избора додатно политички стабилизована и да Српска уопште није политички поларизована како су то неки злонамјерни покушавали да представе.

"Народ је јасно рекао и дао подршку одређеним политичким снагама, са СНСД-ом на челу, који су освојили величанствену побједу на локалним изборима у БиХ", нагласио је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Додик је истакао да се народ у Српској опредијелио за политику чувања Републике Српске, а не за политику коју су у Сарајеву водили представници Српске.

"Наши наредни кораци ићи ће у правцу даљег развоја Републике Српске и њене привреде и економије", поручио је предсједник Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана