Закључци СДА против Српске и комисија о Сребреници и Сарајеву

Срна
Закључци СДА против Српске и комисија о Сребреници и Сарајеву

Сарајево - Главни одбор СДА сматра да је формирање комисија Владе Републике Српске о Сребреници и Сарајеву “један у низу покушаја да се политичким утицајем измијени истина о геноциду и ратним злочинима у БиХ”, а да су повратници у Српску изложени “трајној институционалној антидејтонској дискриминаторској политици и пракси”.

Главни одбор СДА, уз осуду формирања комисија, тражи да Предсједништво БиХ, односно Министарство спољних послова обавијести Генералног секретара УН о одлукама институција Републике Српске којима се, како сматрају, настоје преиспитати односно ревидирати одлуке Хашког суда.

Главни одбор је поручио да ће писмено позвати амбасаде у БиХ, чији су држављани чланови Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. да јасно осуде и ограде се од активности и ставова својих држављана у комисијама.

Од Савјета за спровођење мира, Главни одбор СДА захтијева изрицање недвосмислених ставова о “антицивилизацијској, противправној и антидејтонској природи и намјери Владе Републике Српске”, а од високог представника очекује да донесе хитне одлуке о поништавању владине одлуке о формирању комисија.

“Позивамо званичнике Републике Српске и сусједне Србије да се, умјесто покушаја ревизије историје, коначно суоче са истином о почињеном геноциду и злочинима широм БиХ”, навели су из СДА.

У још једном од закључака који се бави Републиком Српском, Главни одбор СДА наводи да се изложеност повратника Бошњака и Хрвата “трајној институционалној антидејтонској дискриминаторској политици и пракси” нарочито испољава “спречавањем” повратка, запошљавања у јавним институцијама, негирањем геноцида и злочина, ускраћивањем права на образовање и онемогућавањем слободног именовања матерњег језика, те “свјесном радикализацијом политичких прилика путем јавних иступа највиших званичника Српске”.

“Главни одбор СДА сматра да се извор оваквог дискриминаторског и антидејтонског дјеловања налази у настојању српске политике у БиХ да политичким средствима оствари ратне циљеве прокламоване у жДекларацији о проглашењу Републике српског народа у БиХж /9. јануара 1992. године/ и жОдлуке о стратешким циљевима српског народа у БиХж /12. маја 1992. године/, укључујући и стварање државе српског народа с ове стране Дрине”, један је од закључака Главног одбора СДА.

Главни одбор тражи од кадрова СДА у органима законодавне и извршне власти да пред домаћим и међународним институцијама одмах почну оспоравање одредби у уставима и законима које сматрају да су дискриминаторске с циљем постизања пуне конститутивност Бошњака и Хрвата, равноправности свих грађана у Републици Српској, “а на крају и до укључивања Бошњака и Хрвата у назив Српске”.

“Осуђујемо инертност и пасивност међународне заједнице, прије свега Канцеларије високог представника у БиХ, у погледу обавезе спречавања дискриминаторског и антидејтонског дјеловања власти Републике Српске и позивамо их на дјеловање у складу са мандатом који им је додијељен Дејтонским мировним споразумом”, наводи се у једном од закључака Главног одбора СДА.

Главни одбор се данас бавио и именовањем Гордане Тадић на позицију главног тужиоца Тужилаштва БиХ, те оцијенио да је тиме довршен, како наводе, процес противуставног одстрањивања Бошњака са челних позиција у правосуђу.

СДА сматра да је у вријеме док је Тадићева обављала функцију вршиоца дужности главног тужиоца заустављен процес санкционисања одговорних за неуставни референдум поводом обиљежавања 9. јануара као Дана Републике Срспске, те да је отпочео процес масовног хапшења и процесуирања команданата тзв. Армије БиХ.

“То су очигледно биле главне референце и заслуге за именовање Тадићеве на ову функцију. Више је него јасно да је већински број чланова Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ пуки проводилац политика које Бошњаке желе уклонити из врха правосуђа и спријечити да се Тужилатво БиХ одлучније обрачуна са корупцијом”, оцијенио је Главни одбор СДА.

СДА поручује да ће тражити темељну реформу правосудног система БиХ и трансформацију ВСТС-а и његових надлежности.

Један од закључака односи се и на Декларацију Хрватског народног сабора, коју је Главни одбор одбацио, јер сматра да се “негирањем правоснажне пресуде Хашког суда изругује истина о агресији на БиХ, грубо вријеђају жртве удруженог злочиначког подухвата и покушава ревидирати историја”.

Један од закључака односио се на позив Дому народа Парламента Федерације БиХ да хитно усвоји Буџет ФБиХ, те да руководство Дома, уколико у року од седам дана Дом народа не буде конституисан у новом сазиву, сазове сједницу у постојећем сазиву ради усвајања Буџета.

Из СДА су поручили да су чврсто опредијељени за формирање стабилних парламентарних већина на свим нивоима власти у БиХ, те да будући партнери у власти морају испуњавати критеријум поштовања уставних надлежности и владавине права што подразумијева и провођење важећих закона и донесених одлука у вези са НАТО интегрисањем БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана