Zakazana statusna konferencija za Dudakovića

Srna
Zakazana statusna konferencija za Dudakovića

Sarajevo - Sud BiH zakazao je za 4. februar statusnu konferenciju na kojoj će biti utvrđen plan suđenja generalu Atifu Dudakoviću i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa tzv. Armije RBiH za zločine na području Krajine 1995. godine, potvrdio je Dudakovićev advokat Asim Crnalić.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije RBiH koje tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optuženica ih tereti za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala. Optuženima sude za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, a Dudakoviću i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optužnica je potvrđena 24. oktobra prošle godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana