Заједнички приједлог СНСД-а и СДС-а за Мостар

Срна
Заједнички приједлог СНСД-а и СДС-а за Мостар

Мостар - На данашњем састанку мостарских градских одбора странака које су заступљене у парламенту БиХ изнесено је шест приједлога измјена Изборног закона БиХ који се односи на изборе у граду Мостару, од којих су један заједнички поднијели СНСД-а и СДС-а.

Представљени су и приједлози ХДЗ-а и СДА, који су већ пали у Представничком дому парламента БиХ, те два приједлога СДП-а и ДФ-а, као и нови приједлог СББ-а.

Састанку су присуствовали представници СДА, ХДЗ-а, ХДЗ-а 1990, СДП-а, СББ-а, ДФ-а, БПС-а, СНСД-а и СДС-а.

Предсједник Градског одбора ХДЗ-а Мостар Дамир Џеба рекао је након сусрета да ће на идућем састанку почети разговори око тога шта је заједничко и о чему се могу договорити, те да се процес преговарања не прекида.

"Дио странака данас је предложио да се у разговорима нађе и приједлог за увођење функције замјеника градоначелника. Заључак је и да се на идући састанак позову правни стручњаци који би нам могли помоћи око усаглашавања приједлога", рекао је Џеба.

Он је додао да ће на идуће разговоре бити позвани представници ОХР-а, ЕУ и Амбасаде САД.

Наредни састанак биће одржан за 15 дана, такође, у Градској вијећници.

Рок за договор и измјене Изборног закона БиХ је 7. мај.

Избори у Мостару нису одржани десет година, јер је Уставни суд БиХ, по апелацији хрватских делегата из парламента БиХ, прогласио неуставним дијелове Изборног закона БиХ који се односе на град Мостар. Од тада договора око измјена нема, а Централна изборна комисија не расписује изборе за Мостар.

ОХР је 2012. године распустио Градско вијеће, а једина власт у граду је градоначелник Љубо Бешлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана