Заједничке институције опструишу пројекте из Српске?

РТРС
Заједничке институције опструишу пројекте из Српске?

Нови политички сукоб на релацији Бањалука - Сарајево. Делегација Републике Српске разочарана је поступком бх. делегације на самиту “16+1” у Софији.

Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић рекао је да су са кинеским партнерима потписани протоколи о изградњи аутопутева у Српској, али је, захваљујући Денису Звиздићу и Мирку Шаровићу, њихово потписивање скинуто из званичног протокола.

Два протокола за три дионице аутопута - такав је по Републику Српску резултат самита у Софији. Са кинеским партнерима потписани су Протокол о окончању преговора о концесији за изградњу аутопута Бањалука-Приједор и Протокол о сарадњи на изградњи аутопута Вукосавље-Брчко и дијела Коридора 5Ц који од Вукосавља до Добоја пролази кроз Српску. Иако је у саопштењу након самита, потписивање протокола наведено као једно од његових достигнућа, према Трнинићевим ријечима, протоколи су, супротно плановима, потписани прије званичног почетка.

- Јер је бх. делегација, у саставу са Звиздићем и Шаровићем, оспорила да се Република Српска појављује у званичном протоколу и да се то званично слика како Република Српска даје потпис, даје јој се, малтене значај, по њиховом мишљењу држави. Оспорили су и условили чак кинеску страну напуштањем самита - рекао је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић након овакве изјаве министра Трнинића, како нам је одговорено у његовом кабинету, није могао дати изјаву, јер путује на самит у Лондону. Министар трговине и економских односа Мирко Шаровић на телефонске позиве није одговарао, као ни директор Аутопутева Српске Душан Топић. Неђо Трнинић каже, да је бх. делегација без проблема потписала пројекте у Федерацији БиХ, па му, истиче, није јасно због чега, као дио делегације, нису уврштени и представници Српске.

- Захваљујући изузетној сарадњи са кинеским компанијама и Амбасадом Кине у Сарајеву, ми смо то прихватили и на тај начин то одрадили. Надам се врло брзој реализацији ових споразума - наводи Трнинић.

Иако, како каже, нема детаље о садржају, на питање да прокоментарише догађаје у Софији, први човјек ПДП-а Бранислав Бореновић истакао је да сваки протокол који ће нешто добро донијети има смисла, ако ће бити реализован, али је и подсјетио на до сада нереализоване.

- Знам да је ово земља која има највише протокола и највише стратегија по глави становника у односу на све земље у региону и свијету. Ми смо толико стратегија донијели у Народној скупштини Републике Српске да ја више не знам, не могу их избројати - рекао је Бореновић.

Министар саобраћаја каже да би потписивање коначног уговора о изградњи аутопута Бањалука-Приједор требало да услиједи већ у септембру, а за пет година аутопут би требало да буде завршен. Детаљи потписаних протокола, али и дешавања у Софији, требало би да буду јаснији након за сутра заказане конференције за медије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана