Захуктава се кампања за пријевремене изборе у локалним заједницама: Обећања дају и бирачи и кандидати

Глас Српске
Захуктава се кампања за пријевремене изборе у локалним заједницама: Обећања дају и бирачи и кандидати

Бањалука - Страначке узданице и независни кандидати увелико су у предизборној кампањи за градоначелничке и начелничке позиције у три локалне заједнице у Републици Српској, а са свих адреса, логично, поручују да су сигурни у побједу.

Централна изборна комисија БиХ заказала је пријевремене изборе за 17. фебруар након што су дојучерашњи челници у девет локалних заједница у БиХ прихватили мандате освојене на изборима те отишли на друге позиције, али и због опозива на референдуму.

За титулу првог човјека Добоја, након што је дугогодишњи градоначелник Обрен Петровић прихватио мандат у Парламенту БиХ освојен на изборима 2018. године, бориће се осам кандидата. Највећу битку за наклоност Добојлија, према досадашњим процјенама, воде независни кандидат Борис Јеринић и Небојша Шајиновић из СДС-а. Јеринић, који је недавно искључен из СДС-а, обезбиједио је подршку неколико странака, међу којима је и СНСД, те поручује да је добро све на терену и да је побједа сигурна.

- Очекујемо убједљиву побједу са максималном разликом. Имамо сигуран пут и жеља нам је да грађани осјете да ће добити сигурност - рекао је Јеринић који је актуелни замјеник градоначелника Добоја, а обављао је и дужност замјеника министра одбране БиХ.

Шајиновић, који је дипломирани психолог и новинар, тврди за “Глас Српске” да је побједа у његовим рукама, што поткрепљује свим досадашњим анкетама и утисцима које доноси са терена из разговора са Добојлијама.

- Реакције на терену су одличне. Анкете показују да убједљиво побјеђујемо, иако је то за неке неочекивано. Ми ћемо спријечити изборну крађу и позивам све да изађу и кажу “не” стању у овом граду какво је сада - рекао је Шајиновић и додао да је крајње вријеме да буде направљен град достојан сваког Добојлије.

Кампања траје и у Требињу, гдје су два кандидата у игри за градоначелника након што је Лука Петровић (СНСД) поднио оставку на то мјесто јер је именован за вршиоца дужности генералног директора у “Електропривреди Републике Српске”.

СНСД је у трку за новог челника послао Мирка Ћурића, који је актуелни замјеник градоначелника и који има подршку ДНС-а, СП-а, ПУП-а, Уједињене Српске, ДЕМОС-а, Покрета за Требиње, СРС “Др Војислав Шешељ” и НДП-а. Ћурић јуче није одговарао на позиве, а на старту кампање протеклог викенда истакао је да је увјерен да ће СНСД наставити да води Требиње.

Уз његовог противкандидата Сашу Борјана стоји блок “Требиње заслужује боље” који чине ПДП и СДС, а Борјан поручује да наилазе на позитивне реакције суграђана, али и опструкције од стране актуелне власти.

- То говори о њима, а ми смо усмјерени и одлучни да будемо са грађанима те да се боримо за промјене од којих ће сви имати користи - рекао је Борјан. 

На биралишта ће овог мјесеца и бирачи у Рибнику, а за позицију начелника се боре Небојша Караћ из СНСД-а и Никола Стојаковић из СП-а након што је крајем прошле године Раденко Бањац (СП) опозван на референдуму.

- У потпуности смо увјерени у побједу и да ће СНСД наставити да побјеђује у овој општини. Све иде по плану, а грађани су на опозиву рекли шта мисле о неким другим кандидатима - рекао је Караћ.

Стојаковић, с друге стране, поручује да се не предају иако противничка екипа, како каже, почиње да води све прљавију кампању.

- Ми полијепимо плакате, а недуго затим их друга страна скида. Обилазимо сва насеља и имамо позитивне реакције са терена те очекујемо повољан резултат по нас - рекао је Стојаковић.

 ФБиХ

 

Осим на подручју Републике Српске, пријевремени избори биће одржани и у шест општина у ФБиХ. То су Босанско Грахово, Босански Петровац, Бужим, Домаљевац - Шамац, Дрвар и Какањ.

У двије општине, у којима већином живи српско становништво, бираће се између два кандидата. Начелничка фотеља у Дрвару остала је упражњена након што је Горан Броћета поднио оставку због мандата у Скупштини Кантона десет, а за то мјесто бориће се његова страначка колегиница Душица Рунић и независни кандидат Дарко Кајтез. И у Босанском Грахову је Душко Радун поднио оставку због мандата у кантоналној Скупштини, а у трци за начелника су Урош Макић из СНСД-а, који је био начелник, те независни кандидат Милорад Глигић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана