Zahtjevi iz Republike Srpske još na čekanju

Srna
Zahtjevi iz Republike Srpske još na čekanju

Sarajevo - Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan potvrdio je Srni da je ovaj sud zaprimio zahtjeve poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti svih zakona i akata Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ u aktuelnom sazivu, te Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH, ali da ne zna kada će ih i razmatrati.

 On je podsjetio da je, prema pravilima Ustavnog suda BiH, utvrđeno da su svi predmeti u kojima je donesen zahtjev za donošenje privremene mjere hitne prirode, ali da on, u skladu sa specifičnim zahtjevima i vremenom potrebnim za obradu i pripremu predmeta, ne može reći kada će to biti na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda BiH.


"To su zahtjevi koji su tek došli i koje treba pripremiti i obraditi", pojasnio je Mijan.

Ističući da se svi zahtjevi za ocjenu ustavnosti razmatraju na plenarnim sjednicama, Mijan je saopštio da se one zakazuju svaka dva mjeseca s obzirom na obavezno prisustvo međunarodnih sudija, a da je, prema godišnjem rasporedu rada suda, prva sljedeća zakazana za 1. i 2. decembra i da bi ona trebalo da bude posljednja u ovoju godini.

Prema njegovim riječima, dnevni red te sjednice još nije utvrđen, pa ne zna da li će se na njemu nači i navedeni zahtjevi.

Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske zvanično je 28. septembra Ustavnom sudu BiH uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti svih zakona i ostalih odluka i opštih pravnih akata Parlamenta FBiH od njegovog konstituisanja poslije izbora 2014. godine.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković pojasnio je tada da je razlog za upućivanje apelacije činjenica da od 17 srpskih delegata, koliko ih po Ustavu BiH i Izbornom zakonu treba da bude u Domu naroda Parlamenta FBiH, ima samo 13, čime su oni onemogućeni da podignu zaštitu vitalnog interesa na bilo koje zakonsko rješenje koje se donosi u FBiH.

Prema njegovim riječima, u Izbornom zakonu BiH eksplicitno je rečeno da ne može biti konstituisan dom naroda nijednog parlamenta dok ne budu izabrani predstavnici sva tri konstitutivna naroda.

Uz zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH dostavljen je i spisak od 43 zakonska rješenja koja je u tom periodu donio Parlament FBiH.

"Cijeneći da određena zakonska rješenja, pogotovo činjenica da su delegati iz srpskog naroda pokušavali podići zaštitu vitalnog nacionalnog interesa 2015. godine i da je to odbijeno tražimo od Ustavnog suda da sva ova zakonska rješenja stavi van snage do donošenja konačne odluke, da se ne primjenjuju jer smatramo da proizvode štetne posljedice za pripadnike srpskog naroda koji žive na području FBiH", rekao je Višković.

Poslanici većine u Narodnoj skupštni Republike Srpske uputili su 11. oktobra apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH.

Višković je tada rekao da 1. mart ne odražava volju svih naroda koji su konstitutivni po Ustavu BiH.

"Taj datum je donesen bez predstavnika srpskog naroda. Prvi mart je isključivo vezan za Bošnjake i Hrvate, a time se srpski narod stavlja u podređen položaj. Ustavni sud BiH mora da štiti prava svih u BiH, pa i Srba. Prvi mart se slavi samo u jednom dijelu BiH", istakao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana