Захтјеви бораца чекају нову власт

Ведрана Кулага
Захтјеви бораца чекају нову власт

Бањалука - Борачка организација Републике Српске (БОРС) је спремна за нову рунду преговора са Владом РС да би била стављена тачка на преостала кључна питања која муче борачку популацију, али ће, како сада ствари стоје, та питања дочекати нови сазив власти.

Представници бораца су истрајни у намјери да са Владом РС потпишу меморандум о статусним питањима борачке организације и борачких категорија које са званичницима РС озбиљно усаглашавају од марта.

Предсједништво БОРС-а је прошле седмице донијело одлуку да поново Влади РС достави на потписивање меморандум, јер су незадовољни што сва питања нису добила епилог. Једино је, кажу, ријешена исплата мјесечног додатка за борце који су напунили 65 година, а немају 15 година радног стажа.

Предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић каже да би данас требало да буду званично дефинисани закључци са посљедње сједнице, са којима крећу у преговоре.

- На састанку са предсједником Републике, који је одржан у марту, смо дефинисали питања у ширем кругу која су кључна за борачку популацију. Ми смо припремили текст, били смо код надлежних у Влади и готово у 99 одсто усагласили текст меморандума који треба да потпишемо са њима. Вријеме је одмицало, али није потписан. Једино је реализован закључак који се односи на исплату мјесечног примања за особе са 65 година живота - рекао је Милетић.

Све друго, каже, стоји непотписано.

- На посљедњој сједници смо донијели закључак да тражимо од Владе РС да меморандум буде потписан до 20. септембра. У току је предизборна кампања, али нам је стало да се то покуша завршити у овом мјесецу - рекао је Милетић, који раније није искључио ни могућност сазивања Сабора српских бораца ако ствари не буду ишле у правом смјеру.

Из Владе РС поручују да су свјесни проблема који муче борце, уз нагласак да су они на врху приоритета. Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић каже да су дио важних питања, која су била предмет меморандума, већ ријешили, а међу њима је и пензионисање људи који нису имали 15 година радног стажа.

- То је главно и централно питање које је ријешено. Истина, има их још, а једно је то што траже посебан статус у смислу да буду репрезентативни. То подразумијева измјену Закона о фондацијама и удружењима који још озбиљно није узет у рад. Желим да то убрзамо и да завршимо, али коначна одлука је на Влади. С обзиром на то да је предизборна кампања не вјерујем да ћемо то моћи урадити, али зато треба сјести одмах послије избора, преговарати и договорити се - рекао је Савановић.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић изразио је раније наду да ће на крају бити позитивно ријешено и питање о потписивању меморандума којим се између осталог рјешава статус БОРС-а. Влада РС је у јулу донијела одлуку на основу које ће мјесечни износ најниже пензије од 187 марака добијати 600 демобилисаних бораца који имају 65 година, али немају 15 година осигураног стажа.

Избори

Предсједништво Борачке организације РС је закључило да ће одлуку о спровођењу избора у тој организацији донијети њена Скупштина 25. октобра. До тада ће, како су нагласили, бити донесена потребна акта о расписивању и спровођењу избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана