Zahtijevaju istragu zbog kritike tužilaštva

Goran Maunaga
Zahtijevaju istragu zbog kritike tužilaštva

Sarajevo - Kolegijum tužilaca Tužilaštva BiH zatražio je od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH da preduzme mjere zbog izjava potpredsjednika VSTS-a Ružice Jukić u vezi sa hapšenjem sudije Suda BiH Azre Miletić.

Ova odluka donesena je na vanrednoj sjednici Kolegijuma tužilaca 20. aprila, a u dopisu upućenom VSTS-u, koji je u posjedu "Glasa Srpske", od te institucije je zatraženo da zauzme zvaničan stav zbog intervjua koji je Jukićeva prošlog mjeseca dala jednom dnevnom listu u Sarajevu.

- Jukićeva je u tom intervjuu iznijela veoma zabrinjavajući stav o percepciji rada tužilaštva u predmetu protiv sudije Azre Miletić. Ako izrečeni stav Jukićeve nije zvaničan stav VSTS-a da li VSTS ima namjeru da raspravlja o tom pitanju, uključujući i raspravu o njenoj disciplinskoj odgovornosti u pogledu izrečenih navoda i to prvenstveno s aspekta povrede kodeksa ponašanja nosilaca pravosudnih funkcija te povrede dostojanstva i časti nosilaca tužilačkih funkcija - navedeno je u dopisu.

Istaknuto je da je na pitanje novinara da prokomentariše spektakularna hapšenja bez pravnog epiloga, montirane procese i odgovornost za to Jukićeva rekla da je bila protiv toga da se u slučaju koji je pokrenut protiv Miletićeve VSTS oglašava saopštenjem, jer se ne zna da li tu neko podmeće i istakla da je disciplinski tužilac VSTS-a nadležan za takve stvari. U dopisu se dodaje da kolegijum tužilaca zato od VSTS-a traži zauzimanje zvaničnog stava i hitan odgovor na pitanje da li je Jukićava intervju dala u svojstvu potpredsjednika VSTS-a, odnosno da li je u njemu izrekla zvaničan stav te institucije. Oni zahtijevaju i odgovor na pitanje, ako Jukićeva nije imala ovlašćenja da u ime VSTS-a iznese taj stav, da li je VSTS utvrdio da li je tekst intervjua autorizovan i da li su vjerodostojno preneseni odgovori Jukićeve na novinarska pitanja.

Jukićeva je istakla da je upoznata sa dopisom koji je zbog njenih stavova upućen VSTS-u.

- Novinar me pitao ono o čemu sam govorila i na sjednicama VSTS-a i Parlamenta BiH prilikom iznošenja izvještaja o radu VSTS-a. Dala sam svoje mišljenje na koje imam pravo kao nosilac funkcije. Nemam ovlašćenja da preispitujem da li je tužilac postupio u skladu sa zakonom, jer je za to nadležan disciplinski tužilac - kaže Jukićeva.

Dodala je da su sjednice VSTS-a otvorene za javnost, da su na njima prisutni novinari.

- Zato mi nije potrebna saglasnost predsjednika VSTS-a da govorim ono što tužioci očigledno ne znaju. Nakon što su u medijima objavljeni tekstovi u kojima se kritikuje način hapšenja sudije Miletić, nije bilo nikakvog oglašavanja Tužilaštva BiH. Zbog uznemirenosti javnosti tražila sam da disciplinski tužilac zbog toga da informaciju u vezi sa hapšenjem. Umjesto toga uslijedio je ovakav dopis VSTS-u - kaže Jukićeva.

Miletićeva je spektakularno uhapšena u februaru zbog sumnji da je primila mito. VSTS ju je narednog dana suspendovao i o tome obavijestio javnost. Ugledni advokati i predstavnici pravosuđa izrazili su ozbiljnu sumnju u osnovanost hapšenja Miletićeve i naveli da je ona počela ozbiljno da smeta u nekim predmetima i da je zbog toga i uhapšena. Miletićeva je kasnije puštena da se brani sa slobode, a protiv nje još nije podignuta optužnica.

Bez komentara

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da protiv Ružice Jukić nije podnesena prijava, a na pitanje da li je kolegijum tužilaca uputio dopis VSTS-u, rekao je da tužilaštvo ne može davati nikakav dodatni komentar. Portparol VSTS-a Marjana Popović je istakla da o ovom slučaju ne može ništa reći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana