Захтијевају истрагу због критике тужилаштва

Горан Маунага
Захтијевају истрагу због критике тужилаштва

Сарајево - Колегијум тужилаца Тужилаштва БиХ затражио је од Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ да предузме мјере због изјава потпредсједника ВСТС-а Ружице Јукић у вези са хапшењем судије Суда БиХ Азре Милетић.

Ова одлука донесена је на ванредној сједници Колегијума тужилаца 20. априла, а у допису упућеном ВСТС-у, који је у посједу "Гласа Српске", од те институције је затражено да заузме званичан став због интервјуа који је Јукићева прошлог мјесеца дала једном дневном листу у Сарајеву.

- Јукићева је у том интервјуу изнијела веома забрињавајући став о перцепцији рада тужилаштва у предмету против судије Азре Милетић. Ако изречени став Јукићеве није званичан став ВСТС-а да ли ВСТС има намјеру да расправља о том питању, укључујући и расправу о њеној дисциплинској одговорности у погледу изречених навода и то првенствено с аспекта повреде кодекса понашања носилаца правосудних функција те повреде достојанства и части носилаца тужилачких функција - наведено је у допису.

Истакнуто је да је на питање новинара да прокоментарише спектакуларна хапшења без правног епилога, монтиране процесе и одговорност за то Јукићева рекла да је била против тога да се у случају који је покренут против Милетићеве ВСТС оглашава саопштењем, јер се не зна да ли ту неко подмеће и истакла да је дисциплински тужилац ВСТС-а надлежан за такве ствари. У допису се додаје да колегијум тужилаца зато од ВСТС-а тражи заузимање званичног става и хитан одговор на питање да ли је Јукићава интервју дала у својству потпредсједника ВСТС-а, односно да ли је у њему изрекла званичан став те институције. Они захтијевају и одговор на питање, ако Јукићева није имала овлашћења да у име ВСТС-а изнесе тај став, да ли је ВСТС утврдио да ли је текст интервјуа ауторизован и да ли су вјеродостојно пренесени одговори Јукићеве на новинарска питања.

Јукићева је истакла да је упозната са дописом који је због њених ставова упућен ВСТС-у.

- Новинар ме питао оно о чему сам говорила и на сједницама ВСТС-а и Парламента БиХ приликом изношења извјештаја о раду ВСТС-а. Дала сам своје мишљење на које имам право као носилац функције. Немам овлашћења да преиспитујем да ли је тужилац поступио у складу са законом, јер је за то надлежан дисциплински тужилац - каже Јукићева.

Додала је да су сједнице ВСТС-а отворене за јавност, да су на њима присутни новинари.

- Зато ми није потребна сагласност предсједника ВСТС-а да говорим оно што тужиоци очигледно не знају. Након што су у медијима објављени текстови у којима се критикује начин хапшења судије Милетић, није било никаквог оглашавања Тужилаштва БиХ. Због узнемирености јавности тражила сам да дисциплински тужилац због тога да информацију у вези са хапшењем. Умјесто тога услиједио је овакав допис ВСТС-у - каже Јукићева.

Милетићева је спектакуларно ухапшена у фебруару због сумњи да је примила мито. ВСТС ју је наредног дана суспендовао и о томе обавијестио јавност. Угледни адвокати и представници правосуђа изразили су озбиљну сумњу у основаност хапшења Милетићеве и навели да је она почела озбиљно да смета у неким предметима и да је због тога и ухапшена. Милетићева је касније пуштена да се брани са слободе, а против ње још није подигнута оптужница.

Без коментара

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да против Ружице Јукић није поднесена пријава, а на питање да ли је колегијум тужилаца упутио допис ВСТС-у, рекао је да тужилаштво не може давати никакав додатни коментар. Портпарол ВСТС-а Марјана Поповић је истакла да о овом случају не може ништа рећи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана