Захарова: Само нас је братски однос спријечио да уништимо “те гумењаке”

Спутњик
Захарова: Само нас је братски однос спријечио да уништимо “те гумењаке”

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је у петак да је братски однос Русије према Украјини спријечио озбиљније мјере против бродова који су повриједили руску границу. Она је навела да у другом случају од “тих гумењака” не би остало ништа.

“Ниједна земља на свијету не би себи дозволила да има посла с тим безумницима у својим територијалним водама, да тражи од њих сигнале, да пита ко су, да одуговлачи ризикујући притом животе својих људи, да шаље тамо такав број људи и да читав дан, ручно, покушава да их заустави. Ниједна земља, само ми… Само ће братски народ неколико сати покушавати да призове некакав глас разума, и да то чини својим снагама”, изјавила је Захарова за телевизијски канал “Русија 1”.

Она је нагласила да у случају да су то “били САД, Јужна Кореја, Јапан, Канада, Аустралија” – “од тих гумењака одавно више ништа не би остало”.

“И само су се наши војници, наши граничари, обалска стража, неколико сати бавили тиме”, навела је Захарова.

Војни бродови украјинске морнарице су 25. новембра ујутру повредили државну границу Русије и неколико сати изводили опасне маневре, не реагујући на легалне захтјеве руских власти.

Руски граничари су потом задржали бродове, употребивши оружје. Три украјинска морнара су рањена. На палубама задржаних бродова била су 24 војника, међу којима су били и сарадници Службе за безбједност Украјине, који су, према наводима Федералне службе безбједности Русије, координисали провокацију. Сви су ухапшени због нарушавања руске државне границе.

Кијевске власти су оптужиле Русију за агресију и увели ратно стање у десет области. Ратно стање подразумијева могућност привременог ограничења уставних права и слобода грађана, укључујући право на учешће на изборима, слободу мисли и говора.

Предсједник Русије Владимир Путин је инцидент у Керчком мореузу окарактерисао као унапријед испланирану провокацију која је потребна предсједнику Украјине Петру Порошенку уочи предсједничких избора у тој земљи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана