Zagreb formirao mrežu lažnih svjedoka za lov na Srbe

Darko Momić
Zagreb formirao mrežu lažnih svjedoka za lov na Srbe

Banjaluka - Iza širokog projekta čiji je cilj da se bivši logor za ratne zarobljenike na Manjači prikaže kao koncentracioni logor i tako satanizuje Republika Srpska stoji bivši načelnik Sektora za savjetodavnu, zdravstvenu i psihološku pomoć pri Ministarstvu branitelja Hrvatske Mladen Lončar, siva eminencija Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora.

Ovo su za “Glas Srpske” rekli brojni izvori iz vojnih bezbjednosnih krugova, a naša saznanja indirektno je potvrdio i Dubravko Vučković, jedan od krunskih svjedoka na suđenju pukovniku Vojske Republike Srpske Dani Lukajiću, koga je Županijski sud u Zagrebu zbog ratnih zločina nad zarobljenicima na Manjači tokom 1992. godine osudio na šest godina zatvora.

- Poznajem Mladena Lončara. On je ispred Ministarstva branitelja bio zadužen za sve procese u vezi sa logorom na Manjači. Istina je da od 2017. godine više nije u ministarstvu, ali siguran sam da će se vratiti na svoje radno mjesto. Lončar me je upoznao sa doktorom Nevenom Henigsbergom, koji me liječi od PTSP-a već deset godina - rekao je Vučković za “Glas Srpske”.

Prema tvrdnjama našeg izvora iz vojnih bezbjednosnih krugova, pomenuti doktor Henigsberg je bio mentor Mladenu Lončaru tokom odbrane doktorske disertacije iz psihijatrije, a Lončar je zauzvrat koristio svoj položaj u ministarstvu da određene grantove za liječenje demobilisanih hrvatskih vojnika usmjerava prema Henigsbergu.

- Istovremeno, demobilisani vojnici poput Vučkovića na osnovu Henigsbergovih ljekarskih nalaza i uz podršku Lončara stiču pravo na penziju, a zauzvrat su dužni da svjedoče u sudskim procesima koji se vode protiv srpskih vojnika i oficira - uvjerava naš sagovornik.

On ističe da je Vučković u pravu kada tvrdi da će se Lončar vratiti na posao u ministarstvo, dodajući da to zavisi i od sudskog epiloga u predmetu Dane Lukajića, kao i od epiloga u postupku protiv bivšeg komandanta logora Manjača, pukovnika Ratka Andrića, kome je počelo suđenje samo sat nakon što je Lukajić prvostepeno osuđen.

Dubravko Vučković je prije deset godina upoznao Lončara, a vrlo brzo nakon toga je dobio “braniteljsku mirovinu”, da bi poslije toga, kao što je juče objavljeno u “Glasu Srpske”, počeo da se predstavlja kao “zaštićeni svjedok Republike Hrvatske u vezi sa svjedočenjima koja se odnose na logor na Manjači”.

Pored toga, Vučković je tokom svjedočenja protiv Dane Lukajića priznao i da se on krije iza NN lica čiju ispovijest je krajem marta 2014. godine objavila “Slobodna Dalmacija”, a u kojoj, između ostalog, kaže da je u logoru Manjača proveo tri i po mjeseca, da su mu čupani nokti na rukama i nogama i da je zaradio 27 preloma kostiju i sedam fraktura lobanje.

Vučković kaže za “Glas Srpske” da je na Manjači zvanično proveo osam dana, a ne tri i po mjeseca.

- To je novinarka nešto okrenula, jer je napisala i da sam bio u dva logora, a to nije tačno. Ja sam na Manjači bio osam dana i razmijenjen sam u Dragaliću i vratio sam se u Hrvatsku, a stojim iza svog svjedočenja protiv Lukajića. Što se tiče drugih svjedočenja, nisam bio svjedok u ostalim procesima, jer me niko nije zvao - kaže Vučković.

On je potvrdio da je tokom rata bio natporučnik HOS-a, iako je imao samo 17 godina, kao i jučerašnje pisanje našeg lista da je bio saborac Azre Bašić, koju je Sud BiH zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima u Derventi pravosnažno osudio na 14 godina zatvora.

 

Vještačenje

Prema saznanjima našeg lista, Dubravko Vučković je tokom osam dana boravka u logoru na Manjači imao napad epilepsije, što dokazuje knjiga zdravstvenih pregleda u čijem posjedu je “Glas Srpske”.

Na osnovu knjige Protokola sistematskih i zdravstvenih pregleda u kojoj je logorski ljekar Mehmed Derviškadić pod rednim brojem 6905 zapisao “Vučković Dubravko 1975 Dg. Epy sympt; Tegretol, Phenobarbition 2x1”, stručni tim ljekara Univerzitetskog kliničkog centra RS u avgustu prošle godine, na zahtjev Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, izvršio je medicinsko vještačenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana