Забрањен рад за пет фирми оптужених у случају „Правда у Источном Сарајеву и Сарајеву

Г. М.
Забрањен рад за пет фирми оптужених у случају „Правда у Источном Сарајеву и Сарајеву

Сарајево - Кантонални суд у Сарајеву одредио је, на приједлог Тужилаштва Кантона Сарајево, привремену мјеру забране обављања свих дјелатности за седам фирми које су оптужене у случају „Правда“, међу којима је пет из Источног Сарајева и двије из Сарајева.

- Блокиране су фирме „Екс лајн група“, „Централекспорт“, „Ценекс инжењеринг“, „Ценекс“ и „Екслајн“ из Источног Сарајева и „Ценекс група“ и „Мина и ко“ из Сарајева - саопштило је Тужилаштво Кантона Сарајево.

У предмету „Правда“ оптужено је 38 физичких и осам правних субјеката, који се терете за организовани криминал, злоупотребу положаја или овлашћења и прање новца. Према наводима из оптужнице, правни субјекти су коришћени за обављање криминалних дјелатности, због чега је Тужилаштво и тражило овакву мјеру која ће трајати три године или до нове одлуке суда.

Главни оптужени је ратни министар унутрашњих послова РБиХ Алија Делимустафић, који је, како је наведено у оптужници, од 2009. до 2016. године организовао криминалну групу. Та група је, између осталог, незаконито књижила и препродавала некретнине углавном умрлих особа на подручју Кантона Сарајево. У групи су били и судија, тужилац, осам адвоката, судски вјештак, нотар, замјеник директора Агенције за форензичка испитивања БиХ, општински службеници, судски курири и директори фирми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана