Забрана ИДДЕЕА да дијели електронске податке грађана правним лицима

Агенције
Забрана ИДДЕЕА да дијели електронске податке грађана правним лицима

Сарајево - Суд БиХ одбио је тужбу Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ /ИДДЕЕА/ и Босна бенк интернешнел против рјешења Агенције за заштиту личних података, којим је трајно забрањено ИДДЕЕА да одобрава правним лицима стални приступ личним подацима садржаним у електронским евиденцијама.

У образложењу судске одлуке наводи се да се оспорено рјешење темељи на правилном и потпуно утврђеном чињеничном стању, те правилној примјени материјалног прописа, саопштено је из Агенције за заштиту личних података БиХ.

Агенција је, како се наводи, утврдила да је ИДДЕЕА закључила споразум о слободном приступу подацима који није у складу са њеним законским овлаштењима, ни конвенцији за заштиту људских права.

У саопштењу се додаје да је Агенција, након што је утврдила повреду Закона о заштити личних података, донијела рјешење којим је трајно забранила ИДДЕЕА да одобрава и омогућава правним лицима стални приступ личним подацима садржаним у електронским евиденцијама, те наложила да се предметна управна мјера изврши у року од 15 дана од дана пријема поменутог рјешења, те писаним путем обавијести Агенција, уз достављање доказа о извршењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана