Zabilješka iz Beograda unijela pometnju u Sarajevu

Željka Domazet
Zabilješka iz Beograda unijela pometnju u Sarajevu

Sarajevo - Komisija za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH razmatrajući zabilješku o raspravi na sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije načinila je nezabilježen presedan u parlamentarnoj praksi.

Zabilješku o sjednici Odbora za dijasporu iz juna ove godine, na kojoj je raspravljano o položaju i perspektivama Srba u regionu, sačinio je otpravnik poslova Ambasade BiH u Beogradu Zoran Perković i poslao je u Ministarstvo inostranih poslova BiH. Zabilješku je potom u Parlament proslijedio pomoćnik ministra za bilateralne odnose Amer Kapetanović.

Ovaj dokument je izazvao žestoku raspravu na posljednjoj sjednici Komisije za spoljne poslove BiH prošle sedmice, a poslaniku SDP-a Denisu Bećiroviću poslužio je kao povod da kaže da su "sa sjednice Odbora upućene opasne poruke i da je iznesen cijeli niz netačnih i neutemeljenih informacija" te da je "riječ o ozbiljnoj diskreditaciji Hrvatske, Crne Gore i BiH od strane Odbora za dijasporu".

Iako je Bećirović to predlagao, nikakvi zaključci o zabilješci na sjednici Komisije nisu doneseni, jer je Mladen Bosić iz SDS-a tokom rasprave napustio sjednicu pa Komisija više nije imala kvoruma i sjednica je prekinuta.

Bosić upozorava da ovaj dokument može poslužiti samo za politikantstvo.

- To nije dokument Narodne skupštine Srbije, nije javni dokument i začuđen sam da je uopšte došao na dnevni red - istakao je Bosić dodavši da je "smiješno da Parlament uopšte raspravlja o tome kada ima mnogo značajnijih dokumenata MIP-a o kojima bi trebalo razgovarati".

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljne poslove Nermina Kapetanović (SDA) kaže da je otpravnik poslova Ambasade BiH u Srbiji poslao u MIP-u samo crtice u vezi sa raspravom.

- Tu nema zabilješki o tome šta su drugi učesnici skupa govorili. Na dokumentu nema ni potpisa ambasadora i u tome nema nikakvog stava Ministarstva. O ovom dokumentu ne treba raspravljati i treba ga vratiti Crnatku, a on neka procijeni šta će s njim. Perkovića treba obavijestiti da ne šalje ovakve crtice - rekla je Kapetanovićeva.

SBB-ov član Komisije Mirsad Đonlagić kaže da mu ne pada na pamet da osporava Srbiji pravo da raspravlja o položaju Srba, da je riječ o konstitutivnom narodu u BiH i da bi time trebalo da se pozabave državne strukture.

- Treba zadužiti Savjet ministara i MIP da daju odgovore i da li samo jedan narod ima problem. Odnosi Srbije i BiH su veoma važni za cijeli region - rekao je Đonlagić i predložio da se ovaj materijal vrati MIP-u i da Predsjedništvo BiH o tome zauzme svoj stav.

Član Komisije Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka smatra da je veoma simptomatično to da su zabilješke došle pred Komisiju na razmatranje.

- Očigledno je da neko namjerno gura dopis koji nije zvanični stav Skupštine Srbije. Pored mnoštva dokumenata MIP-a koje ne razmatramo bespredmetno je da se bavimo ovim - rekao je Ahmetović.

U MIP-u potvrđuju da ovaj dopis otpravnika poslova u Ambasadi BiH u Beogradu nije trebalo da se nađe u Parlamentu, jer nije riječ o službenom stavu ni Odbora za dijasporu, ni Narodne skupštine Srbije.

- To što su zabilješke dospjele pred Komisiju za spoljne poslove Predstavničkog doma nije ništa drugo do greška u koracima. Nema nikakve potrebe da o tome raspravlja neka parlamentarna komisija u BiH. To da u Parlament zaluta nekakva zabilješka bez stava ijedne institucije nema nigdje na svijetu osim u BiH. Taj ko je poslao tu službenu zabilješku Komisiji očigledno se nije ni upoznao sa njenim sadržajem - rekli su u MIP-u.

Navodi u zabilješci

U dokumentu koji je dostavio Zoran Perković navedeno je, između ostaloga, da su svi učesnici skupa "u uvodnim izlaganjima istakli da se Srbija kao matica ne odriče svog naroda koji živi izvan granica Srbije". Navedeno je i da je konstatovano da je najgori položaj Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori, FBiH i i Makedoniji. Citirana je i izjava zamjenika predsjednika Odbora Miodraga Linte o broju Srba u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana