Za zlo­čin u Ku­ka­vi­ca­ma osu­đe­ni na 33 go­di­ne za­tvo­ra

Željka Do­ma­zet
Za zlo­čin u Ku­ka­vi­ca­ma osu­đe­ni na 33 go­di­ne za­tvo­ra

Sa­ra­je­vo - Ape­la­ci­ono vi­je­će Su­da BiH pro­gla­si­lo je ju­če kri­vim i osu­di­lo na uku­pno 33 go­di­ne za­tvo­ra pri­pa­dni­ke ta­ko­zva­ne Ar­mi­je RBiH Mu­ha­me­da i Ta­ri­ka Ši­ši­ća, te Azi­za Šu­šu i Emi­ra Dra­kov­ca zbog na­pa­da na ko­lo­nu srpskih ci­vi­la u se­lu Ku­ka­vi­ce kod Ro­ga­ti­ce 27. av­gus­ta 1992. go­di­ne, ka­da je ubi­jen naj­manje 21 Srbin, a ranjeno ih 39.

Mu­ha­med Ši­šić, ko­ji je bio ko­man­dant di­ver­zan­tskog vo­da ku­ka­vi­čke če­te, osu­đen je na osam go­di­na za­tvo­ra.

Aziz Šu­ša i Ta­rik Ši­šić, kao pri­pa­dni­ci ovog vo­da, osu­đe­ni su na po pet go­di­na za­tvor­ske ka­zne, dok je Emir Dra­ko­vac osu­đen na 11 go­di­na za­tvo­ra.

Bu­du­ći da je Dra­ko­vac u prvos­te­pe­nom pos­tup­ku osu­đen na 14 go­di­na za­tvo­ra za ubis­tvo i skrnavljenje ti­je­la ci­vi­la Mi­lo­ša Ko­va­če­vi­ća, te mu­čenje pri­pa­dni­ka Voj­ske Re­pu­bli­ke Srpske u de­cem­bru 1992. go­di­ne, Ape­la­ci­ono vi­je­će mu je izre­klo je­din­stve­nu ka­znu za­tvo­ra od 15 go­di­na.

La­si­ca: Sra­mno nis­ka ka­zna

Veljko La­si­ca, ko­ji se kre­tao u ko­lo­ni, re­kao je za "Glas Srpske" da su i on i njego­va kćer­ka svje­do­ci tog uža­snog zlo­či­na, na­kon ko­ga su os­ta­li in­va­li­di.

- Sra­mna je vi­si­na ka­zne ko­ja je izre­če­na za ta­ko stra­vi­čni zlo­čin ko­ji je po­činjen. Da su ko­jim slu­ča­jem Srbi na­pa­li ko­lo­nu, kao što je to ura­di­la bošnja­čka voj­ska, njeni pri­pa­dni­ci bi već do sa­da odle­ža­li 20 go­di­na. Vi­si­na ka­zne ni u ko­jem slu­ča­ju ni­je sraz­mjer­na zlo­či­nu ko­ji je po­činjen. To je sra­mo­ta i bru­ka, jer su na­pa­dnu­ti ne­na­oru­ža­ni ljudi, ci­vi­li, dje­ca, že­ne - re­kao je La­si­ca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana