За заједничке пројекте БиХ и Србије 2,35 милиона марака IPA средстава

Срна
За заједничке пројекте БиХ и Србије 2,35 милиона марака IPA средстава

Сарајево - Савјет министара БиХ утврдио је данас Приједлог споразума о финансирању између БиХ и Европске комисије за прекогранични програм БиХ - Србија, у оквиру Инструмента за претприступну помоћ за 2013. годину, у вриједности 2.352.942 КМ, што ће бити равномјерно подијељено између БиХ и Србије.

Циљ програма јесте зближавање људи и привреде, побољшањем ефикасности и конкурентности економских руралних и природних ресурса, те прекограничним иницијативама, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Предлагач, Министарство финансија и трезора, доставиће приједлог споразума са основама за његово закључивање Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника, у име БиХ, предложена је директор Дирекције за европске интеграције БиХ Невенка Савић.

Савјет министара БиХ донио је данас одлуку о додјели 72.000 КМ текућег гранта за суфинансирање пројеката у области "Подршка техничкој култури и иноваторству у БиХ" за 2014. годину.

Грант је намијењен за 20 субјеката који се баве иновацијама, те факултетима за одређене техничке пројекте у појединачним износима од 1.000 до 15.000 КМ, колико је издвојено за Асоцијацију иноватора БиХ за промоцију иновација БиХ на изложбама у свијету и привредним сајмовима у овој години.

Донесена је и одлука о додјели 223.000 КМ из гранта "Програми за припрему пројеката и потенцијалних кандидата за средства из фонда ЕУ - ФП7" за 2014. годину, којом је обезбијеђен новац за 15 субјеката, међу којима су универзитети, факултети, агенције, заводи и удружења.

Још 50.000 КМ одобрено је Министарству цивилних послова БиХ за активности на припреми за учешће БиХ у новом програму ЕУ за науку и истраживање "ХОРИЗОНТ 2020".

Сви корисници грантова дужни су да Министарству цивилних послова доставе извјештаје о намјенском утрошку средстава.

На данашњој сједници утврђен је и Приједлог основа за вођење преговора ради закључивања споразума између Савјета министара БиХ и Владе Хрватске о коришћењу и одржавању друмских граничних мостова на заједничкој граници.

Ријеч је о седам мостова преко ријека Саве и Уне, а споразум ће се односити и на нове мостове који у међувремену буду изграђени.

Овај споразум закључује се ради отклањања свих досадашњих препрека и потешкоћа за заједничко одржавање и коришћење мостова, те обезбјеђење континуираног и несметаног саобраћаја преко мостова на граници између БиХ и Хрватске.

Споразумом је предвиђено оснивање међудржавне комисије за његово провођење и праћење.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства цивилних послова, донио је одлуку о утврђивању годишње квоте радних дозвола за запошљавање странаца у БиХ за 2015. годину, па укупна годишња квота за продужење и ново запошљавање странаца у БиХ за наредну годину износи 1.886 радних дозвола, од чега се на Федерацију БиХ односи 890 радних дозвола, Републику Српску 800 радних дозвола и Брчко дистрикт 196 радних дозвола.

Годишња квота за продужење већ издатих радних дозвола износи 1.160 радних дозвола, док је годишња квота радних дозвола за ново запошљавање странаца у БиХ 726 радних дозвола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана