Za vožnju, prevođenje i ručak dnevno trošili 1.800 KM

Željka Domazet
Za vožnju, prevođenje i ručak dnevno trošili 1.800 KM

Sarajevo - Ministarstvo bezbjednosti BiH potrošilo je 18.000 od 20.000 maraka, koliko mu je iz budžetske rezerve odobrio Savjet ministara za troškove reprezentacije i usluga dva prevodioca i jednog vozača koji su nastali tokom posjete evaluacijskog tima Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Manival).

Troškovi su nastali tokom posjete tima Manivala Sarajevu i Banjaluci od 19. do 26. novembra, odnosno dvadesetak održanih sastanaka. S obzirom na to da su troškovi nastali za deset dana, jasno je da je dnevno za jelo, piće, prevoz i prevođenje trošeno 1.800 KM. Delegacija Manivala je svoj boravak sama finansirala, tako da je ovaj novac utrošen samo za prateće službe iz BiH.

Novac je odobren na sjednici Savjeta ministara koja je održana sredinom novembra, a odlukom je predviđeno da 13.640 maraka bude utrošeno na usluge prevođenja, ali na tri jezika - srpski, hrvatski i bosanski, smještaj vozača i prevodilaca, a za reprezentaciju još 4.280 maraka.

Portparol Ministarstva bezbjednosti Admir Malagić kaže da su odvojeni sastanci delegacije Manivala sa predstavnicima institucija u BiH održavani u Sarajevu 19, 20, 21, 22, 27, 28. i 29. novembra, a u Banjaluci 24, 25. i 26. novembra.

- Usluge simultanog prevođenja svih sastanaka koštale su 13.640 maraka. Za troškove smještaja prevodilaca i vozača tokom boravka u Banjaluci bilo je predviđeno 2.080, ali su utrošene 1.452 KM. Za troškove reprezentacije, što je podrazumijevalo ručak, vodu i kafu u zgradi institucija BiH u Sarajevu i tokom boravka u Banjaluci, bilo je predviđeno 4.280, a utrošeno je oko 3.000 maraka - kazao je Malagić. Dodao je da će neutrošenih oko 2.000 maraka biti vraćeno u tekuću rezervu budžeta institucija BiH. Malagić kaže da su prevodioci angažovani posredstvom ovlašćene agencije sa kojom Ministarstvo bezbjednosti ima potpisan godišnji ugovor i koja je izabrana na tenderu.

- S obzirom na to da se zbog obima posla iskazala potreba za angažovanjem još jednog prevodioca, što nisu mogla pokriti izdvojena sredstva, u susret su izašle i Centralna banka BiH i Agencija za bankarstvo FBiH koje su solidarno snosile troškove angažovanja dodatnog prevodioca - kazao je Malagić.

Tokom posjete tima Manivala bila su angažovana dva vozača. Ministarstvo bezbjednosti BiH plaćalo je jednog vozača i njegovo prenoćište, a drugog je plaćala i angažovala Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH.

- Ministarstvo bezbjednosti podnijeće detaljan izvještaj o utrošku sredstava Ministarstvu finansija i trezora i Savjetu ministara BiH - zaključuje Malagić.

Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu finansija i trezora, ovaj izvještaj bi trebalo da stigne do kraja godine.

Manival tim u BiH je boravio u okviru postupka ocjene usklađenosti propisa i praktičnog postupanja BiH sa međunarodnim standardima u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Manival je, naime, kao uslov da BiH ne dospije na listu zemalja kojima će se rigorozno kontrolisati svi finansijski tokovi postavio usvajanje izmjena Krivičnog zakona BiH. U Srpskoj, međutim, poručuju da od onih izmjena koje su ranije predložene nema ništa budući da je riječ o prenosu nadležnosti, a za predstavnike RS problematičan je i sastav delegacije BiH u Manivalu jer je nisu imenovali ni Savjet ministara, ni Predsjedništvo, ni Parlament BiH.

Manival je na zadnjem zasjedanju prije nekoliko dana dao posljednje upozorenje i rok do aprila vlastima BiH kako bi otklonili nedostatke ili će, u suprotnom, biti stavljena na "sivu listu".

Sastanci

Evaluacijski tim ima deset članova, a za vrijeme terenske posjete BiH sastali su se sa predstavnicima i zvaničnicima relevantnih institucija i agencija na nivoima BiH, entiteta i Brčko distrikta, te predstavnicima privatnog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana