Za utaje i prevare više od 2.000 godina robije

V. K.
Za utaje i prevare više od 2.000 godina robije

Sarajevo - Tužilaštvo BiH prošle godine je radilo na stotinama prijava za organizovani i privredni kriminal i korupciju, a zbog dokazanih utaja i prevara, od 2004. godine izrečeno je 2.077 godina robije za 1.445 osoba.

Prošlogodišnji rad te pravosudne institucije sažet je u izvještaju koji je dostavljen u parlamentarnu proceduru, a pokazuje da je kod tužilaca koji se bave predmetima organizovanog kriminala, privrednog kriminala i korupcije prošle godine u radu bilo 619 prijava sa gotovo 3.000 osumnjičenih. Do kraja godine tačka nije bila stavljena na 373 predmeta.

Epilog nije dobilo ni 112 istraga kojima je obuhvaćeno 869 osoba, ali su se tužioci pohvalili presudama koje je izrekao Sud BiH na osnovu njihovog rada.

-  Tužioci su lani podigli 96 optužnica protiv 210 osoba. U predmetima na kojima su radili Sud BiH je izrekao kazne zatvora od 136 godina i osam mjeseci, a oduzeta je i protivpravno stečena imovinska korist, koja premašuje 5,5 miliona maraka, veliki broj nekretnina, vozila i ostalih nepokretnih stvari - istakli su u Tužilaštvu.

Najveći broj predmeta stigao je od agencija za sprovođenje zakona na nivou BiH, dok im pojedine ustupaju tužilaštva iz RS, FBiH i Brčko distrikta, a postupaju i u slučajevima koji su oformljeni na osnovu usmenih ili pismenih prijava građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana