За српског директора пријавили се Бошњаци и Хрвати

nezavisne.com
За српског директора пријавили се Бошњаци и Хрвати

Сарајево - На конкурс за директора Службе за заједничке послове институција БиХ из реда Срба пријавили су се и хрватски и бошњачки кандидати, што је својеврсни нонсенс.

Како сазнају "Независне", на конкурс, који је расписан и затворен још у новембру прошле године, пријавило се више од 20 кандидата, но непознато је како је уопће могуће да појединци који претендирају на ово мјесто не знају за правила и појединости јавног натјечаја.

Према нашим сазнањима, тако су, између осталих, међу кандидатима и Хрватица Маја Кришто, али и Бошњаци, попут Енвера Ишерића или Авдије Ковачевића.

Посебно је интересантна чињеница да Ишерић, као бивши директор Агенције за државну службу (АДС) Федерације БиХ, није знао за правила конкурса, као ни за чињеницу да Бошњак (Мелиха Јахјаефендић) и Хрват (Драган Брковић) увелико раде у оквиру својих мандата.

Иначе, након што је готово прије три мјесеца истекао мандат Синиши Перковићу није познато зашто Савјет министара не чини ништа да именује новог човјека на ову изнимно тражену позицију, па су се већ појавиле и спекулације о могућем опструирању цијелог процеса.

У неку руку то и не чуди, будући да Службу, због обима послова које обавља (само кроз процесе јавних набавки врте се милиони КМ), зову "златна кока", те су с тим у вези велика лобирања унутар Савеза за промјене за мјесто директора Службе.

Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу (АДС) БиХ, за "Независне" каже да је, након што је конкурс 6. новембра прошле године расписан, АДС 31. новембра затражио од Вијећа министара да предложи два своја кандидата из реда државних службеника како би се формирала комисија за избор директора.

"Међутим, Савјет министара до данас није предложило, односно доставило имена два члана комисије, нити је то, колико ми је познато, било на дневном реду неке од сједница", рекао је Акшамија.

Он каже да су, у складу с процедурама, још у мају прошле године обавијестили Савјет министара да Перковићу истиче мандат, тако да им је све било познато на вријеме.

У Генералном тајништву Вијећа министара БиХ потврдили су нам да су запримили захтјев АДС БиХ за одређивање два члана из реда државних службеника у повјеренство за избор директора Службе за заједничке послове институција БиХ. "Када се о томе буде изјашњавало Савјет министара БиХ, бит ћете благовремено обавијештени", рекли су у Генералном тајништву Вијећа министара.

Према сазнањима "Независних", процедура је привремено заустављена управо због јаких лобирања унутар Савеза за промјене, односно СДС-а, који полаже право на ову позицију. Будући да је Перковић кадар СНСД-а, он сада, што нам је потврђено из више извора, себи покушава да осигура нови мандат тако што лобира код утјецајних функционера у СДС-у с којима је, како се прича, постао "добар". Коментар у тој странци да видимо зашто још није именован Перковићев насљедник нисмо успјели добити.

Сам Перковић, који је поново конкурисао, на питање очекује ли нови мандат, одговара "да то нико не зна".

Он, такођер, није могао да одговори на питање зашто све стоји.

"То морате њих питати", одговорио је Перковић, мислећи на Савјет министара.

Међу српским кандидатима издвајају се имена Драгана Шојића, Боје Гашановића, начелника опћине Источни Стари град, те Драгана Савића, бившег директора ове службе (три главна кандидата), као и Драгице Јанковић, те Владимира Вукше и Станислава Крајишника, чиновника који су управо запослени у Служби за заједничке послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана