За специјалне операције рушења власти у Бањалуци ангажовано 150 плаћеника амбасаде у Сарајеву

Срна
За специјалне операције рушења власти у Бањалуци ангажовано 150 плаћеника амбасаде у Сарајеву

Бањалука - За специјалну операцију чији је једини циљ - срушити власт у Републици Српској требало би да послужи и 150 лица који су на платном списку једне амбасаде у Сарајеву, наводи се у документима страних безбједносних служби о политичкој ситуацији и начину дјеловања у БиХ.

“Плаћеници амбасаде су, углавном, држављани БиХ, али има и држављана из земаља региона. Жаргонски се називају стражари, а на обуци су били на простору Црне Горе и Косова и Метохије, а дио њих у Македонији. Са овим је упозната и Обавјештајно-безбједноса агенција /ОБА/, али они су добили податак да их има само 40”, истиче се у документима који су у посједу РТРС.


У документима се јасно наводи да се стражари користе и као обавјештајци за прикупљање података на терену, а имају и оружје и сву потребну опрему за извршавање и других задатака.

Политички аналитичар Рајко Васић рекао је за РТРС да су “страни кројачи, пројектанти обојених револуција, странци овдје инсталирали своје људе још прије распада Југославије, у свим државама /БиХ, Србији, Хрватској/”.

“Они овдје имају огроман број људи, наших људи ангажованих и врбованих укључених у разне системе и пројекте који и не знају шта је главни циљ”, истакао је Васић.

У документима се даље наводи да је идеја била да се у Српској изазове сукоб између опозиције и власти прије 2018, али слабост опозиције и мали одзив народа, односно одсуство критичне масе, мијењало је планове у кораку. Сљедећи корак, додаје се у документима, био је разбијање СНСД-а изнутра, цијепањем и подјелама, а ако ни то не успије, слиједе нови кораци.

“А то су дириговање изборним резултатима, који неће омогућити ниједној политичкој опцији самостално формирање власти. У случају побједе СНСД-а треба реализовати активности, чији је циљ сценирање изборне крађе и иницирање демонстрација, које треба да буду праћене насиљем”, истиче се у документу.

У прилог овоме говоре и изјаве појединаца из Савеза за промјене, попут Александре Пандуревић, која је најавила да ће СДС током расправе о оцјени спремности и способности Централне изборне комисије да спроведе фер изборе у октобру, Предствничком дому Парламентарне скупштине БиХ предложити сет мјера ради спречавања изборне крађе, подсјећа РТРС.

У документу, који је у посједу РТРС-а, наводи се да би у случају побједе СНСД-а биле организоване демонстрације које би трајале од 10 до 15 дана, а онда би се умијешала међународна заједница, која би ставила блокаду на изборе.

“Такво стање одржавало би се до почетка наредне године и одржавања конференције о Балкану. Тако би се стекли услови за добијање једне врсте мировне конференције и омогућила рјешења која нису предвиђена Дејтонским споразумом”, додаје се у документу.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић констатује да већ двије деценије гледамо “наранџасте” револуције које организује Запад, од прве у Београду, преко оног у Киргизији, Грузији, Украјини, а све се радило тако што се представи да је “режим агресиван”, да ради против интереса народа, да има много корупције, да је лош, да се изазове једна врста бунта, која на крају некад и уроди плодом.

РТРС наводи да је интересантно да су паравојне структуре СДА прве доставиле извјештај о овим такозваним “стражарима” и то Бакиру Изетбеговићу.

“ОБА зна за њих, по природи ствари и Драган Мектић, али сви они, сасвим извјесно, благонаклоно гледају на чињеницу да стране службе кроје политичку ситуацију у Републици Српској и БиХ”, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана