За смјештај Дирекције биће утрошено скоро 15 умјесто три милиона КМ

Срна
За смјештај Дирекције биће утрошено скоро 15 умјесто три милиона КМ

Одлазећи сазив Савјета министара припремио је одлуку којом би требало да буде ријешен трајни смјештај Дирекције за координанцију полицијских тијела БиХ којом је предвиђено да, умјесто три милиона КМ за обнову просторија предузећа “Зрак”, буде потрошено 14,4 милиона КМ за куповину дијела објекта Студентски центар у Неџарићима у коме је та дирекција већ смјештена, наводи се у документима који су у посједу Срне.

Предлагач те одлуке, која је већ добила начелну подршку на претпосљедњој сједници Савјета министара, је Министарство безбједности на челу са министром Драганом Мектићем, у чијој су надлежности полицијске агенције, па и Дирекција за кородинацију полицијских тијела.

Мектић је, поводом тога, Министарству финансија и трезора БиХ у фебруару упутио и ургенцију којом тражи мишљење из тог министарства у вези са овим приједлогом Министарства безбједности.

Најновијим приједлогом одлуке упућеном Савјету министара, који је у посједу Срне, одобрава се куповина дијела објекта “А” Студентског дома у Неџарићима, који је у власништву Студентског центра Сарајево, за трајни смјештај Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, укупне површине до 6.000 метара квадратних и 200 паркинг мјеста, у вриједности од 14,4 милиона КМ која ће бити уврштена у програм вишегодишњих капиталних улагања за период од 2018. до 2023. године.

У приједлогу је наведено да би ове године требало да буде уплаћено три милиона КМ, који су били обезбијеђени за вишегодишњи пројекат “Пројектовања, санације, реконструкције и надоградње објекта жЗракж у Сарајеву”, који је Дирекцији био додијељен за потребе трајног смјештаја, али је одлуку о томе на једној од протеклих сједница Савјет министара ставио ван снаге.

Остатак новца био би обезбијеђен из буџета институција БиХ, тако што би 2020, 2021. и 2022. године Студентском центру било уплаћивано по три милиона КМ, док би остатак од 2,4 милиона КМ био уплаћен 2023. године.

Према приједлогу Дирекције, за реализацију ове одлуке задужени су Министарство финансија и трезора, Служба за заједничке послове институција БиХ, Министарство безбједности и Дирекција за координацију полицијских тијела.

Из Министарства финансија и трезора БиХ Срни је саопштено да је то министарство упознато са закључком Савјета министара и приједлогом одлуке о трајном рјешавању питања смјештаја Дирекције за координацију полицијских тијела, те да су у току консултације и анализе у вези са тим питањем.

“Након што буду сагледани сви аспекти предложеног вишегодишњег капиталног улагања и рефлексије на буџет институција БиХ, Министарство финансија и трезора даће своје мишљење и доставиће га предлагачу и Савјету министара на даље поступање”, кажу у Министарству финансија и трезора БиХ.

У образложењу које је из Дирекције достављено Савјету министара пише да је након спроведене анализе процијењено да понуђени идејни пројекат адаптације и доградње објекта “Зрак” не задовољава стварне потребе ове полицијске агенције, како из техничко-функционалних тако и из географско-урбанистичких разлога.

Истакнуто је и да је Дирекција за координацију полицијских тијела од 2011. године на име закупа за смјештај годишње Студентском центру Сарајево уплаћивала 701.136 КМ, за шта је до сада потрошено скоро пет милиона КМ.

Дирекција је од 2011. године у објекат Студентски дом уложила више од 1,5 милиона КМ, како својих тако и средстава донатора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана