За силовање малољетне Српкиње у рату укупно 16 година затвора

Срна
За силовање малољетне Српкиње у рату укупно 16 година затвора

Сарајево - Суд БиХ осудио је данас бивше припаднике Армије РБиХ Елвира Муминовића, Самира Кешмера и Мирсада Мензиловића на укупно 16 година затвора за силовање малољетне Српкиње маја 1993. у сарајевском насељу Велешићи.

Неправоснажном пресудом Муминовић је осуђен на шест година затвора, а Кешмер и Мензиловић на по пет. 

Оптужени се пресудом обавезују да на име нематеријалне штете оштећеној “А” исплате 50.000 КМ. 

Судско вијеће је, оцјеном доказа, закључило да су Муминовић, Кешмер и Мензиловић употребом силе и пријетњи силовали малољетну оштећену свједокињу “А”. Вијеће је закључило да је свједокиња “А” била цивилна особа, која није учествовала у ратним дејствима, преноси “Бирн”.

“Увјерење о кривици је засновано на исказу свједокиње жАж, која је на детаљан и увјерљив начин описала дјело. Њен исказ је поткријепљен и исказима других свједока и материјалним доказима”, рекао је предсједавајући Судског вијећа Зоран Божић. 

Божић је образложио да је оштећена “А” описала да ју је у мају 1993. године, у послијеподневним часовима, Муминовић пресрео те одвео у “радничке собе”, гдје је силована. Божић је рекао да њене недосљедности у исказу Вијеће није нашло одлучним. 

Иако је одбрана оспоравала да су оптужени у вријеме почињења кривичног дјела били припадници бивше Армије РБиХ, Судско вијеће је на основу материјалних доказа и исказа свједока утврдило њихову војну припадност. 

Божић је рекао да је Вијеће неоснованим оцијенило став бранилаца да се поступак требао обуставити јер је 1994. године пред Војним судом у Сарајеву обустављен поступак против оптужених за исто кривично дјело. 

Одмјеравајући висину казне, Судско вијеће је од олакшавајућих околности нашло да су оптужени у вријеме почињења кривичног дјела били млађи пунољетници, а од отежавајућих чињеницу да је оштећена “А” била малољетна и да су показали бруталност. 

Против ове пресуде постоји могућност жалбе Апелационом вијећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана