Za put BiH ka EU 47 miliona evra

Ž. D.
Za put BiH ka EU 47 miliona evra

Sarajevo - Evropska komisija usvojila je program za BiH za ovu godinu i dodijelila 47 miliona evra za podršku njenom putu ka EU.

- Ovaj program nadovezuje se na programe iz 2014. i 2015. u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA dva), koji ukupno iznosi 165,8 miliona evra za BiH. On se fokusira na područja vladavine prava i osnovna prava, jačanje demokratskih institucija, dobro upravljanje i ekonomski razvoj - saopštila je Delegacija EU u BiH.

Programom će biti podržani napori BiH na razvijanju efikasne, profesionalne i transparentne javne službe, poboljšanju kapaciteta parlamenata u procesu evropskih integracija na različitim nivoima vlasti jačanju sistema javnih nabavki. EU će nastaviti da finansira i Međunarodnu komisiju za nestale osobe, zaštitu od poplava i sprovođenje reformi tržišta rada i lokalnog razvoja. Finansijska pomoć biće obezbijeđena i za civilno društvo i za podršku učešću BiH u agencijama i programima EU.

Predstavnici Direkcije za evropske integracije BiH organizovali su u petak u Sarajevu završni sastanak sa predstavnicima institucija u BiH posvećen pripremi odgovora na upitnik Evropske komisije za poglavlje 28, koje se odnosi na zaštitu potrošača i zdravlja. Pomoćnik direktora Direkcije za evropske integracije Daria Ramljak istakla je da je veoma važno da je izvršena podjela rada između institucija BiH koje treba da daju konkretne odgovore na svako pitanje iz upitnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana