Za privatne obaveze za godinu prevalili 750.000 kilometara

Vedrana Kulaga
Za privatne obaveze za godinu prevalili 750.000 kilometara

Banjaluka - Službeni automobili institucija i ustanova koje se finansiraju iz budžeta RS veoma često su korišćeni za privatne potrebe rukovodilaca i zaposlenih, a koliko su te zloupotrebe uzele maha najbolje pokazuje podatak da su samo u 2014. godini prešli najmanje 750.000 kilometara na putovanjima koja nisu imala veze sa njihovim poslovima.

Pokazala je to revizija učinka "Ekonomičnost i efikasnost upotrebe službenih vozila Vlade RS" koju je obavila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS obuhvativši period od 2012. do 2015. godine.

Revizori su utvrdili da nije poznato koliko vozila ima javni sektor RS, a da ni Vlada ne raspolaže registrom i tačnom evidencijom broja vozila koja su u njenom vlasništvu. Prema podacima do kojih su došli revizori, Vlada je, bez vozila MUP-a RS, u 2014. godini imala 526 vozila, a samo šest se ne odnosi na automobile. Revizori su utvrdili da svako peto vozilo nije korišćeno u mjeri koja opravdava njegovo postojanje i da se svi poslovi mogu obavljati sa 20 odsto manjim voznim parkom. Posebna pažnja je skrenuta na upotrebu vozila u svrhe koje nemaju veze sa službenim zadacima, a revizori su konstatovali da je to postala uobičajena praksa.

- To se najčešće odnosilo na korišćenje službenih vozila za prevoz na posao i sa posla. To nije bila samo privilegija rukovodilaca institucija već su je koristili i srednji menadžment i drugi zaposleni - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Da su službeni automobili korišćeni i u druge privatne svrhe, revizori su zaključili na osnovu znatnih odstupanja u evidentiranoj pređenoj kilometraži na istim relacijama kada je u nalozima vođeno da su službena vozila korišćena za prevoz na posao i sa posla.

- Na relaciji Banjaluka - Zvornik - Banjaluka (petak - ponedjeljak) službena vozila su prelazila od 426 do 1.429 kilometara. Najekstremniji primjer je na relaciji Banjaluka - Bijeljina - Banjaluka, a službena vozila su od petka (odlazak u Bijeljinu) do ponedjeljka (povratak na posao u Banjaluku) prelazila od 466 do više od 1.800 kilometara - navedeno je u izvještaju, uz konstataciju da samo u jednoj instituciji nije bilo upotrebe službenih vozila za prevoz na posao.

Revizori su utvrdili i da se znatna kilometraža pređena u lokalnoj vožnji ne može objasniti službenim potrebama i da je zapažen fenomen prikrivanja lokalne vožnje, jer se ona ne može opravdati obavljanjem službenih poslova i zadataka.

- Lokalna vožnja institucija iz uzorka kretala se od jednog do 638 kilometara po vozilu u jednom danu. Da bi vozilo prešlo 638 kilometara u lokalnoj vožnji trebalo je da se neprekidno kreće više od 13 časova najvećom dozvoljenom brzinom u naseljenom mjestu od 50 kilometara na sat, što izgleda malo vjerovatno - istakli su revizori.

Nalazi revizije pokazuju i da je potrošnja goriva uglavnom bila viša od realne, a da su razlike osjetne kod službenih vozila istog tipa i snage motora kako između različitih tako i unutar jedne institucije, dok su u najdrastičnijim slučajevima bile čak dvostruke. Ništa bolja situacija nije ni sa servisiranjem, a revizori su otkrili drastičan slučaj u kojem je održavanje dva automobila jedne institucije koštalo više nego održavanje čitavog voznog parka ustanova koje su raspolagale sa više od 70 službenih vozila.

Nepravilnosti je bilo i prilikom obnavljanja voznog parka. - Taj posao se uglavnom svodio na konstatacije da su neka vozila stara, u lošem stanju i sa mnogo pređenih kilometara i da ih je potrebno zamijeniti jer iziskuju visoke troškove održavanja. Nova vozila su nabavljana bez sveobuhvatne analize - navedeno je u izvještaju.

Vlada je nizom akata definisala određene segmente upotrebe vozila, ali nema propisa koji bi odredio koji nivo administracije ima pravo na koju kategoriju vozila i nivo njegove opreme.

- Pojedine institucije su za potrebe prevoza rukovodilaca nabavljale vozila srednje klase bez pretjerivanja u luksuzu u pogledu opreme. Neka od tih vozila plaćana su i manje od 40.000, ali su njihove kolege iz drugih institucija nabavljale vozila visoke klase sa dodatnim paketima opreme, pa i onom koja se posebno naručuje. Vozila iz ove grupe plaćana su i više od 100.000 KM - upozorili su revizori.

Vlada RS je 2013. godine odredila gornju granicu za nabavku službenih vozila u iznosu od 60.000 KM, ali je nekoliko mjeseci kasnije taj zaključak izmijenila i dozvolila nabavku automobila za potrebe ministara bez ograničenja cijene.

Kršenje zaključaka Vlade

Vlada RS je naredbom iz 2007. godine obavezala ministarstva, republičke uprave i upravne organizacije da moraju nakon završetka radnog vremena i službenog puta službena vozila ostavljati na parkingu Vlade i drugih organa republičke uprave.

Zaključkom Vlade iz 2011. godine s ciljem smanjenja troškova svim budžetskim korisnicima, javnim preduzećima i ustanovama i vanbudžetskim fondovima zabranjeno je korišćenje službenih vozila van radnog vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana