За пет година у институцијама БиХ испарило 130 милиона КМ

Ведрана Кулага
За пет година у институцијама БиХ испарило 130 милиона КМ

Сарајево - Телефонирање запослених у институцијама БиХ, храна и пиће и коришћење и одржавање службених возила у посљедње четири године коштали су пореске обвезнике ове земље 115 милиона марака, а расипање новца је настављено и током девет мјесеци ове године.

Извјештај о извршењу буџета од јануара до краја септембра ове године је показао да је за телефонске рачуне дато шест милиона марака, док су за превоз и гориво у истом периоду искеширана 8,4 милиона. Запослени у многим агенцијама, канцеларијама, дирекцијама, министарствима и другим институцијама, њих више од 22.000, су тиме наставили вишегодишњи тренд енормне потрошње, на шта су у протеклим годинама указивали ревизори, али без много ефеката.

Према рачуници Канцеларије за ревизију институција БиХ, која је сажета у њиховим годишњим извјештајима о ревизији извршења буџета институција БиХ за коришћење телефона, возила и репрезентације годишње је издвајано у просјеку 26 милиона КМ. Највише новца у протеклим година одлазило је за набавку горива, моторних уља, регистрацију, поправке и осигурање возила. Просјечно је годишње за те намјене трошено 19 милиона, а највише новца је дато прије четири године, када је премашена граница од 20 милиона КМ.

- Од јануара до краја септембра 2014. за услуге превоза и горива дата су 8,4 милиона КМ - наведено је у деветомјесечном извјештају о извршењу буџета, који је недавно усвојио Савјет министара БиХ.

Највећи телефонски рачун забиљежен је 2010. године, када је за трошкове по основу коришћења фиксних телефона исплаћено више од 4,4 милиона, а за употребу мобилних 2,1 милион КМ. Годину послије издаци су смањени за 200.000 КМ, тако да су на крају 2011. године укупно износили 6,3 милиона. Телефонски издаци су у 2012. и 2013. години били око 5,5 милиона КМ, а за девет мјесеци ове године већ је потрошено око шест милиона марака.

Слична ситуација је и са новцем који су институције добијале за храну и пиће, односно репрезентацију. Из ревизорских извјештаја о извршењу буџета видљиво је да је за то годишње трошено око 3,5 милиона, при чему су забиљежене многе злоупотребе буџетског новца.

Делегат из реда српског народа у Дому народа Парламента БиХ Драгутин Родић упозорава да се мора увести ред у издатке и да надлежни треба почну да се понашају у складу са правилима. Он је нагласио да су рачуни који стижу на наплату буџету невјероватни, уз нагласак да су уштеде пријеко потребне.

- Потребне су максималне уштеде и одговорност према послу који се ради и према трошењу новца из буџета институција БиХ - рекао је Родић.

Да се новац за ове намјене ненамјенски користио показали су многи извјештаји Канцеларије за ревизију институција БиХ у претходним годинама. Утврђено је да су возила коришћена и за одласке на море, а да су новцем из буџета многи запослени у институцијама БиХ своје рачуне плаћали и у дане викенда, као и у клубовима и ресторанима изван институција.

Савјет министара БиХ усвојио је сет правилника на основу којих би требало да се годишње уштеди око 2,7 милиона марака код набавке и начина коришћења службених возила, телефона и репрезентације у институцијама БиХ. Ови правилници требало би да се почну примјењивати од 1. јануара идуће године. Њима су дефинисани услови набавке и коришћење возила, смањење возног парка институција за око 100 возила и смањење максималних износа за коришћење телефона и репрезентације.

У Министарству финансија и трезора БиХ су казали да ће овим правилницима уштедјети и на трошковима набавке возила, јер су предвиђене ниже цијене возила него до сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана