За опште изборе намијењено око 8,5 милиона КМ

Срна
За опште изборе намијењено око 8,5 милиона КМ

Сарајево - За провођење овогодишњих општих избора у буџету БиХ намијењено је око 8,5 милиона КМ, од чега је за накнаде бирачким одборима предвиђено око четири милиона, а остатак за преостале активности, речено је Срни у Централној изборној комисији /ЦИК/ БиХ.

Из ЦИК-а наводе да ће из дијела средстава која нису намијењена за накнаде бирачким одборима бити финансирано штампање гласачких листића, рад главног центра за бројање, те накнаде за лица која ће бити запослена у Секретаријату ЦИК-а БиХ на одређено вријеме и по уговору о дјелу.


"Такође, овим средствима биће финансирани и дистрибуција и транспорт изборног материјала, слање изборног материјала бирачима који гласају путем поште, информативне кампање за бираче и друге активности", каже портпарол ЦИК-а Максида Пирић.

У ЦИК-у немају прецизне податке колико ће коштати одређене активности у вези са провођењем овогодишњих избора. Разлог за то је што се многе од услуга набављају путем тендера, при чему се бира најповољнија понуда.

У буџету БиХ за 2018. годину који је усвојила Парламентарна скупштина БиХ, за финансирање ЦИК-а предвиђено је 11,2 милиона КМ, што је за скоро 8,4 милиона КМ више него у прошлој години.

За уговорене услуге у вези са спровођењем избора намијењено је 5,6 милиона КМ, док је за набавку материјала за потребе избора издвојено око 1,5 милиона КМ.

Ставка за телефонске и поштанске услуге у овогодишњем буџету ЦИК-а због планираних изборних активности износи 651.000 КМ и за 587.000 КМ је виша него прошле године.

Спровођење избора повећало је у односу на прошлу годину и буџетске ставке ЦИК-а за услуге превоза и горива за 117.000 КМ, те за изнајмљивање опреме и имовине за 84.000 КМ.

За запошљавање по уговору и на одређено вријеме у ЦИК-у за послове у вези са провођењем општих избора намијењено је 250.000 КМ.

Предсједник ЦИК-а Ирена Хаџиабдић раније је у изјави за Срну истакла да правовремено усвајање буџета у парламенту БиХ омогућава спровођење избора на начин како је то Комисија тражила.

"У изборној години важно је што раније почети спроводити јавне набавке које су веома комплексне. Има их доста, некад се ради о међународним тендерима, нарочито кад је у питању набавка гласачких листића", истакла је Хаџиабдићева.

На приједлог Предсједништва БиХ Представнички и Дом народа Парламентарне скупштине усвојили су буџет БиХ за 2018. годину у којем је за финансирање институција намијењено око 950 милиона КМ, а за сервисирање спољног дуга нешто више од милијарду КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана