За обнову здравствене установе у Шамцу 500.000 евра

Срна
За обнову здравствене установе у Шамцу 500.000 евра

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је руска "Вњешеконом банка" донирала 500.000 евра за обнову здравствене установе у Шамцу.

Додик је након састанка с предсједником Управног одбора "Вњешеконом банке" Владимиром Дмитријевим истакао да је новац већ уплаћен Фонду солидарности.

"Захвалио бих овој банци која је на прву вијест о поплавама у Српској саопштила да ће донирати ова средства за обнову подручја која су страдала у поплавама. Чини ми се да ова средства долазе у право вријеме, односно када је престао интерес других за помоћ овим подручјима", рекао је Додик.

Он је подсјетио да има много потреба за помоћ домаћинствима, установама и комуналној инфраструктури која је оштећена у поплавама.

"На састанку смо разговарали и о пројектима које Српска реализује у сарадњи са руским компанијама. Без доприноса ове банке и Владимира Дмитријева не би био реализован пројекат који се односи на наше двије рафинерије", навео је Додик.

Он каже да је на састанку разговарано и о сарадњи у области пољопривреде.

"Руска банка бави се подршком руској привреди изван Русије. На нама је да сада нађемо адекватан пројекат и покушамо га реализовати", појаснио је Додик.

Према његовим ријечима, ово је доказ да је раније дата ријеч и пријатељство Русије и Српске јаче од санција које су изавале проблеме привреди и финансијском сектору Русије.

"Вјерујем да ће Русија из свега изаћи јача и да ће оснажити потенцијале и могућности. У Републици Српској смо солидарни, разумијемо руску позицију и нисмо пристали на тражења представника међународне заједнице да будемо дио оних који ће подржати санкције Русији", рекао је Додик, напоменувши да ће се то показати добрим не само за привреду Српске, него и за Федерацију БиХ.

Он каже да Српска остаје у јаком пријатељству са Русијом и да веома пажљиво прати страдања Руса у Украјини.

Дмитријев је истакао да ова банка 10 година сарађује са руководством Републике Српске и подржава економске пројекте у Српској.

"Због наших традиционалних пријатељских односа морали смо да реагујемо и уручимо ова средства. Здравствена установа у Шамцу биће обновљена нашим средствима, а исто тако смо поступили прије двије године на крајњем истоку Русије", рекао је Дмитријев.

Он је напоменуо да ће на овогодишњем Економском форуму у Санкт Петербургу бити настављени разговори са представницима Републике Српске.

Састанку са представницима "Вњешеконом банке" присуствовала је и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић.

Након састанка у Палати Републике делегација Српске и руске банке посјетили су Храм Христа Спаситеља у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана