Za obnovu i zaštitu od poplava 41 milion evra

Željka Domazet
Za obnovu i zaštitu od poplava 41 milion evra

Banjaluka - Evropska komisija usvojila je poseban paket mjera za oporavak od poplava i upravljanje rizikom od poplava u BiH za 2014. godinu vrijedan 41 milion evra.

Fokus ovog paketa je na prevenciji poplava i upravljanju riječnim tokovima, a pored toga posebne mjere uključuju dalju pomoć EU u saniranju stambenih objekata i podršku malim i srednjim preduzećima i lokalnom ekonomskom razvoju na područjima pogođenim poplavama. Novac će biti iskorišćen i za podršku jačanju kapaciteta Civilne zaštite u odgovoru na katastrofe i nevladinim organizacijama.

Ova pomoć je drugi dio paketa čija je vrijednost 85 miliona evra, na čiju se realizaciju EU obavezala na donatorskoj konferenciji održanoj u Briselu u julu 2014. godine. Riječ je o nastavku pomoći koju je EU već obezbijedila kroz svoj Program za oporavak od poplava vrijedan 42,24 miliona evra koji je pokrenut u avgustu 2014. godine i čija će realizacija trajati do oktobra 2015. godine.

- Pravovremena i koordinisana pomoć lokalnim zajednicama u normalizaciji životnih uslova nakon katastrofalnih majskih poplava bila je naš prioritet. Zajedno sa svojim partnerima uspjeli smo u hitnom dostavljanju prijeko potrebne pomoći na terenu onima koji su bili najviše pogođeni - kazao je otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi.

Naglasio je da će nova sredstva doprinijeti jačanju zaštite od sličnih događaja u budućnosti.

- Pored toga, ova sredstva će omogućiti nastavak pružanja pomoći EU stanovništvu BiH u otklanjanju posljedica poplava - kazao je Davidi.

Mjere su usklađene sa dogovorenim akcionim planom za prevenciju poplava i upravljanje rijekama u BiH za period 2014 - 2017. godina koji su definisale nadležne agencije na svim nivoima vlasti.

- Primjena posebnih mjera koje se odnose na prevenciju poplava i upravljanja rijekama može početi samo nakon što svi nivoi vlasti u BiH usvoje akcioni plan, koji daje strateški okvir za koordinisan rad na ovom polju. Pozdravljamo činjenicu da je pokrenuta procedura za njegovo usvajanje - naglasio je Davidi.

Predviđeno je da iskorišćavanje novih sredstava počne tokom 2015. godine.

Do sada je realizacijom Programa EU omogućeno da se oko 2.000 ljudi vrati u svoje domove oštećene u poplavama. U okviru programa biće obnovljeni i škole, vrtići, zgrade opštinske uprave, domovi zdravlja, putevi, mostovi i druga infrastruktura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana