За нове домове 17,5 милиона €

Ведрана Кулага
За нове домове 17,5 милиона €

Сарајево - БиХ приводи крају нови потпројекат вриједан 17,5 милиона евра у циљу трајног стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица, а средином ове године биће познато да ли ће добити зелено свјетло Фонда Регионалног стамбеног програма.

За БиХ је, у оквиру тог програма на коме заједнички раде земље региона, Европе и међународне институције, до сада одобрено 48,6 милиона евра за пет потпројеката којима је предвиђена обнова око 2.000 објеката за потребе повратка те изградња 512 станова. Домаћим властима је стигао позив да припреме нови, шести потпројекат, а план је обнова 600 објеката. На располагању је 14,8 милиона евра из донаторских средстава, уз учешће БиХ са 2,7 милиона евра.

Потпројектом је планирана реконструкција 235 породичних кућа на подручју РС и 365 станова у стамбеним зградама, од којих 245 на подручју ФБиХ и 120 на подручју Српске, а све би требало бити завршено до 2020. године.

- Станови ће остати у трајном власништву локалних заједница које обезбјеђују грађевински опремљено земљиште и прикључке на инфраструктуру и служиће за стамбено збрињавање најугроженијих расељених особа и повратника по моделу непрофитног социјалног становања - казали су у Министарству за људска права и избјеглице БиХ.

Апликација за нови потпројекат требало би до краја мјесеца да буде послата у Фонд Регионалног програма, а Скупштина донатора ће о приједлогу БиХ одлучивати средином године.

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица РС Радован Грајић вјерује да неће бити проблема и да ће ствари ићи како је замишљено.

- Цјелокупни програм може само ићи напријед. До краја овог мјесеца ћемо објединити све приједлоге, а како сада ствари стоје, то ће бити послато како је раније договорено - рекао је Грајић који очекује да ће скупштина потврдити пројекат. 

Регионални стамбени програм који финансира међународна заједница, прије свих, ЕУ, као највећи донатор са учешћем од око 230 милиона евра, те САД, Италија, Њемачка, Норвешка, Швајцарска, Данска, Турска и друге, уз подршку UNHCR-а, OSCE-а и Развојне банке Савјета Европе у пуном је замаху.

Овај вишегодишњи програм спроводи се у низу потпројеката за које се припремају посебни пројектни приједлози и о чијем финансирању одлучује Скупштина донатора Фонда.

Кроз Регионални стамбени програм требало би да буде обезбијеђен трајни кров над главом за око 74.000 особа.

Донаторска конференција, као један од првих корака који је учињен на том плану, одржана је 2014. године у Сарајеву.

Комисија

Комисија за избјеглице и расељена лица БиХ усвојила је крајем децембра прошле године одлуку о расподјели 2,22 милиона КМ која су обезбијеђена кроз Споразум о удруживању и начину реализације средстава за остваривање права.

Новац је предвиђен за електрификацију стамбених јединица расељених лица и повратника те пројекте обнове и изградње комуналне и социјалне инфраструктуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана