За нова радна мјеста 16,52 милиона КМ

Анита Јанковић-Речевић
За нова радна мјеста 16,52 милиона КМ

Бањалука - Неколико категорија незапослених у Републици Српској имаће прилику да дође до радне књижице захваљујући пројектима запошљавања и самозапошљавања за које је Влада РС ове године обезбиједила 16,52 милиона КМ.

То ће бити омогућено Акционим планом запошљавања у Српској за ову годину, који је јуче усвојила Влада РС, а који представља инструмент за реализацију стратегије запошљавања од 2016. до 2020. године.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић рекао је да овогодишњи Акциони план обухвата седам програма запошљавања и самозапошљавања, те да је новац већ обезбијеђен.

- Јавни позиви биће расписани у што краћем року како би средства постала оперативна и што прије дошла до крајњих корисника - рекао је Милуновић.

Највише новца обезбијеђено је за запошљавање и самозапошљавање циљних категорија у привреди, за шта је издвојено око пет милиона марака.

- Тај програм је веома важан јер предвиђа подршку лицима старијим од 40 година, женама жртвама породичног насиља и ратне тортуре, штићеницима домова који су завршили школовање и женама у руралним срединама - навео је Милуновић. За програм запошљавања у привреди исплатом подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса Влада ће издвојити 4,12 милиона, док је за запошљавање приправника са високом стручном спремом намијењено 1,49 милиона КМ. Кроз програм подршке за запошљавање и самозапошљавање дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца Војске РС обезбијеђено је милион КМ.

- Ту ће бити додатних 400.000 КМ које је из властитих средстава обезбиједио Фонд за професионалну рехабилитацију - истакао је Милуновић.

Он је навео да ће кроз програм развоја предузетништва, чија је реализација почела прошле године уз подршку Владе Србије, која је донирала милион марака, 65 предузетника до 35. године старости добити подстицаје. 

Послу се могу надати и власници диплома за које на тржишту рада нема интересовања јер ће за обуку, доквалификацију и преквалификацију за потребе послодаваца бити издвојено 300.000 КМ. Влада ће помоћи и Ромима да дођу до посла, а за те намјене биће издвојено 203.710 КМ.

- Сигуран сам да ћемо овим пројектима смањити број незапослених и да ћемо многим лицима омогућити да дођу до посла - нагласио је Милуновић.

Влада РС јуче је усвојила и извјештај о реализацији Акционог плана запошљавања у РС за прошлу годину, када је запослено 4.866 лица.

Стамбено збрињавање

Влада је јуче усвојила и Уредбу о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, а очекује се да ће након реализације програма бити збринуте све породице из поменутих категорија.

- Јавни позив биће расписан чим уредба ступи на снагу. Према нашим процјенама, потребно је око 19 милиона КМ и око 400 стамбених јединица. Око 700 лица очекује бесповратна средства - рекао је Милуновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана