Za nekoliko sjednica u Institutu za nestala lica BiH u džep strpali 100.000 KM

Vedrana Kulaga
Za nekoliko sjednica u Institutu za nestala lica BiH u džep strpali 100.000 KM

Sarajevo - Institutom za nestala lica BiH godinama rukovode kadrovi kojima je odavno istekao mandat, ali ih to nije spriječilo da lani strpaju u džepove više od 100.000 KM.

Na to je upozorila Kancelarija za reviziju institucija BiH koja je u izvještaju o radu Instituta u 2014. godini navela da mora biti riješen problem sa upravljačkom strukturom.

Članovima Nadzornog odbora mandat je istekao u decembru 2010. godine, članovima Upravnog odbora u junu 2011. godine, a bošnjačkom i hrvatskom članu Kolegijuma direktora Amoru Mašoviću i Marku Jurišiću u julu 2012. godine. Izuzetak je član Kolegijuma iz Srpske Milutin Mišić, kojem mandat ističe 1. septembra. 

Revizori su iz finansijskih knjiga ustanovili da je lani za rad upravnog, nadzornog i savjetodavnog odbora dato 103.840 KM. Za rad pet članova Upravnog odbora mjesečno je davano 4.100 KM, za tri člana Nadzornog odbora 1.600 KM dok je za šest članova Savjetodavnog odbora odlazilo 3.000 KM.

Iako je lani bilo pokušaja da budu riješeni problemi u vezi sa upravljačkom strukturom u Instituta to nije urodilo plodom jer nije bilo saglasnosti između nivoa RS, FBiH i BiH o načinu kako bi trebalo da budu birani članovi odbora i Kolegijuma direktora.

Zbog toga je u martu prošle godine i "prekinut" rad Radne grupe koja je trebalo da predloži izmjene propisa u dijelu koji se odnosi na organizaciju upravljačke strukture u  Instituta, a o kojoj je odluka donesena još 2013. godine.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, koji je bio i član radne grupe, izjavio je da  rad grupe treba da bude reaktiviran i da se konačno stane u kraj nelegalnom rukovodstvu i manipulacijama.  Kojić je naglasio da treba da imati u vidu ne samo to da je svim članovima rukovodstva istekao mandat, već i da postoje brojni drugi problemi u radu.

- U Upravnom odboru bošnjački predstavnik diže ruku za dva člana, jer nikad nije popunjeno drugo mjesto bošnjačkog člana odbora, što je nevjerovatno – rekao je Kojić i dodao da iz svakog konstitutivnog naroda treba da budu po dva člana.

Institut je lani potrošio oko 3,1 milion KM, a revizori su im skrenuli pažnju i na novac za ekshumacije. Institut je odobrio raspodjelu planiranih sredstava za ekshumacije od 700.000 KM na devet tužilaštava.

- Uzimajući u obzir značajan iznos novca, preporučujemo da se detaljno analizira ovaj proces, utvrde problemi i rizici koji se mogu javiti, te zajedno sa nadležnim tužilaštvima preduzmu aktivnosti na unapređenju sistema internih kontrola u vezi sa kontrolom i nadzorom namjenskog korišćenja dodijeljenih sredstava krajnjim korisnicima - navedeno je u izvještaju.

U revizorskom izvještaju je navedeno da lani izvršeno 160 ekshumacija i reekshumacija te ekshumirano 225 tijela. Nastavljene su aktivnosti revizije posmrtnih ostataka, a u toku godine identifikovano je 538 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana