За неколико сједница у Институту за нестала лица БиХ у џеп стрпали 100.000 КМ

Ведрана Кулага
За неколико сједница у Институту за нестала лица БиХ у џеп стрпали 100.000 КМ

Сарајево - Институтом за нестала лица БиХ годинама руководе кадрови којима је одавно истекао мандат, али их то није спријечило да лани стрпају у џепове више од 100.000 КМ.

На то је упозорила Канцеларија за ревизију институција БиХ која је у извјештају о раду Института у 2014. години навела да мора бити ријешен проблем са управљачком структуром.

Члановима Надзорног одбора мандат је истекао у децембру 2010. године, члановима Управног одбора у јуну 2011. године, а бошњачком и хрватском члану Колегијума директора Амору Машовићу и Марку Јуришићу у јулу 2012. године. Изузетак је члан Колегијума из Српске Милутин Мишић, којем мандат истиче 1. септембра. 

Ревизори су из финансијских књига установили да је лани за рад управног, надзорног и савјетодавног одбора дато 103.840 КМ. За рад пет чланова Управног одбора мјесечно је давано 4.100 КМ, за три члана Надзорног одбора 1.600 КМ док је за шест чланова Савјетодавног одбора одлазило 3.000 КМ.

Иако је лани било покушаја да буду ријешени проблеми у вези са управљачком структуром у Института то није уродило плодом јер није било сагласности између нивоа РС, ФБиХ и БиХ о начину како би требало да буду бирани чланови одбора и Колегијума директора.

Због тога је у марту прошле године и "прекинут" рад Радне групе која је требало да предложи измјене прописа у дијелу који се односи на организацију управљачке структуре у  Института, а о којој је одлука донесена још 2013. године.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, који је био и члан радне групе, изјавио је да  рад групе треба да буде реактивиран и да се коначно стане у крај нелегалном руководству и манипулацијама.  Којић је нагласио да треба да имати у виду не само то да је свим члановима руководства истекао мандат, већ и да постоје бројни други проблеми у раду.

- У Управном одбору бошњачки представник диже руку за два члана, јер никад није попуњено друго мјесто бошњачког члана одбора, што је невјероватно – рекао је Којић и додао да из сваког конститутивног народа треба да буду по два члана.

Институт је лани потрошио око 3,1 милион КМ, а ревизори су им скренули пажњу и на новац за ексхумације. Институт је одобрио расподјелу планираних средстава за ексхумације од 700.000 КМ на девет тужилаштава.

- Узимајући у обзир значајан износ новца, препоручујемо да се детаљно анализира овај процес, утврде проблеми и ризици који се могу јавити, те заједно са надлежним тужилаштвима предузму активности на унапређењу система интерних контрола у вези са контролом и надзором намјенског коришћења додијељених средстава крајњим корисницима - наведено је у извјештају.

У ревизорском извјештају је наведено да лани извршено 160 ексхумација и реексхумација те ексхумирано 225 тијела. Настављене су активности ревизије посмртних остатака, а у току године идентификовано је 538 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана