Za mučenje Srba samo dvije godine zatvora

Željka Domazet
Za mučenje Srba samo dvije godine zatvora

Sarajevo - Bivši pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Almaz Nezirović osuđen je juče u Sudu BiH na dvije godine zatvora za zločin nad srpskim civilima u Derventi i Brodu 1992. godine, što je izazvalo ogorčenje među logorašima koji su ocijenili da je kazna sramotno mala.

Ukoliko prvostepena presuda ostane nepromijenjena, Nezirović će se odmah naći na slobodi s obzirom na to da je oko četiri godine proveo u pritvoru čekajući da bude izručen iz SAD u BiH. Put ka potpunoj slobodi otvoren je jer je Neziroviću u izrečenu kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Nezirović je nakon rata pobjegao u SAD i stekao američko državljanstvo, a BiH je izručen u julu 2015. godine.

Osuđeni zbog lošeg zdravstvenog stanja nije prisustvovao izricanju presude. Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mediha Pašić rekla je da je Nezirović proglašen krivim jer je od kraja aprila do kraja juna 1992. mučio zatvorene srpske civile i nečovječno postupao prema njima u derventskim logorima "Rabić" i "Silos polje" te u logoru "Tulek" u Brodu.

- Vijeće je došlo do nesumnjivog zaključka da je Nezirović za vrijeme oružanog sukoba između Vojske RS i HVO-a kao stražar u ovim logorima sa umišljajem počinio ratni zločin nad srpskim stanovništvom. Iz iskaza svjedoka, koji su potkrijepljeni i materijalnim dokazima, proizlazi da je optuženi otvoreno demonstrirao svoju nadmoć i bio izvršilac ili saizvršilac okrutnih radnji nad zatvorenicima - istakla je Pašićeva.

Sudija je navela imena 25 svjedoka koji su bili izloženi fizičkom i psihičkom maltretiranju. Oni su posvjedočili da ih je Nezirović sam ili sa drugim pripadnicima HVO-a tukao i posebno mučio tražeći da tri prsta kojima se krste stave na sto i onda pendrekom udarao po njima.

- Udarani su palicama, šakama i nogama i kundacima pušaka i po ostalim dijelovima tijela. Prilikom određivanja visine kazne kao olakšavajuće okolnosti uzeti su njegovo korektno držanje pred sudom i loše zdravstveno stanje - naglasila je Pašićeva.

U Boračkoj organizaciji opštine Derventa kažu da su šokirani presudom.

- Nažalost, poučeni iskustvom iz ranijih slučajeva, očekivali smo ovakav ili sličan epilog. Znali smo, a sad smo dobili još jednu u nizu potvrda, da patnje žrtava iz reda srpskog naroda, a posebno iz Dervente i ostatka Posavine, za Sud BiH, u stvari, ne postoje. Krvnik koji se iživljavao nad zarobljenim Srbima u logorima na području Dervente i Broda i čije žrtve će vječno nositi traume iz tog perioda, praktično je nagrađen - istakao je predsjednik Predsjedništva ove organizacije Čedo Vujičić.

Predsjednik Udruženja za traženje nestalih iz Broda Marko Grabovac rekao je da je strašna vijest da je Nezirović osuđen na samo dvije godine zatvora.

- Žrtve su ponižene i omalovažene. Za zločine koje je Nezirović počinio izriču se kazne od 30 godina do doživotne robije. Ovim je nad srpskim žrtvama počinjen novi zločin - rekao je Grabovac i najavio da će tražiti načina sa zvaničnicima RS da pokušaju pred međunarodnim sudovima da isprave nepravdu.

Advokat Milan Romanić kaže da je kazna zastrašujuće mala i da tužilac treba da se žali.

- Tako malu kaznu za zločine kakvi su Neziroviću stavljeni na teret nisam doživio. I po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije, koji je blaži od ovog po kome radi Sud BiH, minimalna kazna je pet godina zatvora - rekao je Romanić.

Ističe da je posebno zastrašujuće što, ako ova kazna bude potvrđena pravosnažnom presudom, Nezirović može tužiti BiH da mu nadoknadi štetu za period koji je duže proveo u pritvoru.

- Takvih slučajeva je bilo i dobili su odštetu od države - rekao je Romanić.

Nezirovićev branilac Kerim Čelik najavio je žalbu na presudu.

Hapšenje u SAD

Agenti američkih bezbjednosnih službi locirali su Almaza Nezirovića u Norfolku u državi Virdžiniji 2010. godine, nakon čega su počeli da intervjuišu bivše zatvorenike koji su bili žrtve premlaćivanja u logoru.

Nezirović je uhapšen u svojoj kući 2011. godine pod optužbom da je lagao prilikom prijave za američko državljanstvo, a četiri godine kasnije je izručen BiH.

Svjedoci

Stanimir Pijetlović

- Nakon premlaćivanja palicom zabijao mi je nož po prstima

Slobodan Jović

- Tjerao me je da pasem travu

Neđo Blagojević

- Tjerao je zatvorenike da pjevaju ustaške pjesme

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana