Za kriminal prijavljeno 169 osoba, nema optužnica

Svjetlana Šurlan
Za kriminal prijavljeno 169 osoba, nema optužnica

Banjaluka - Ministarstvo unutrašnjih poslova RS podnijelo je na osnovu negativnih izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS krivične prijave protiv 169 osoba, a u najvećem broju slučajeva zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

U MUP-u su precizirali da su od 1999, kada je osnovana Glavna služba za reviziju, do juna ove godine postupali na osnovu 77 revizorskih izvještaja u kojima su revizori dali negativno mišljenje na rad institucija, ustanova i javnih preduzeća u RS.

- MUP je tužilaštvima podnio 87 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 169 lica zbog izvršenih 128 krivičnih djela - istakli su u MUP-u.

Funkcioneri su najčešće zloupotrebljavali službeni položaj ili ovlašćenja, a slijede krivična djela nesavjesno privredno poslovanje, zloupotreba ovlašćenja u privredi i nesavjestan rad u službi.

MUP je tužilaštvima dostavio i 32 izvještaja o prikupljenim obavještenjima bez kvalifikacije krivičnog djela.

- Trenutno se u radu organizacionih jedinica MUP-a nalazi 17 predmeta koji se odnose na negativne revizorske izvještaje - naglasili su u MUP-u.

Iako je MUP obavio značajan posao istražujući kriminal na osnovu nalaza revizora optužnice su izostale i gotovo niko od čelnika institucija, ustanova i javnih preduzeća nije procesuiran za krivična djela.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota kaže da revizorski izvještaji obiluju brojnim informacijama i podacima različitih vrsta i karaktera i da je osnovano pretpostaviti da mogu biti dobar osnov za inicijalnu procjenu organa za sprovođenje zakona da li u institucijama potencijalno ima nezakonitih radnji.

- Odluka o osnovanosti sprovođenja tih procedura i radnji nije, niti može biti na revizorima, već na organima za sprovođenje zakona - rekao je Šnjegota.

Dodao je da na umu treba imati činjenicu da osnov za izražavanje negativnog revizorskog mišljenja ne znači istovremeno da je neko počinio krivično djelo.

- Prema Zakonu o reviziji javnog sektora RS, svi negativni revizorski izvještaji se po automatizmu dostavljaju glavnom republičkom tužiocu. Doprinos revizije u otkrivanju nepravilnosti u radu institucija u RS je nesporno visok - istakao je Šnjegota.

Predsjednik Odbora za reviziju Narodne skupštine RS Slaviša Marković rekao je da, koliko mu je poznato, u Srpskoj nikada nije podignuta optužnica na osnovu nalaza revizora.

- Odbor za reviziju nema nikakvu povratnu informaciju šta je urađeno na osnovu negativnih revizorskih izvještaja u prethodnom periodu. Tražićemo od tužilaštava da nam kao nadležnom skupštinskom odboru dostave podatke o tome šta je do sada urađeno - rekao je Marković.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS Milanko Mihajlica postavio je na sjednici parlamenta u maju Vladi RS pitanje o tome šta je urađeno povodom negativnih revizorskih izvještaja. Odgovor mu je stigao iz MUP-a, ali ne i iz Republičkog tužilaštva i Specijalnog tužilaštva RS. Glavni republički tužilac Mahmut Švraka u petak nije odgovarao na telefonske pozive.

 

Najzastupljenija krivična djela

72 zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja

16 nesavjesno privredno poslovanje

13 zloupotreba ovlašćenja u privredi

11 nesavjestan rad u službi

 

Podneseni izvještaji tužilaštvima

87 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima

169 osoba prijavljeno tužilaštvima

128 izvršenih krivičnih djela

 

Negativni revizorski izvještaji u posljednje tri godine

» Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

» Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite

» "Željeznice RS"

» "Putevi RS"

» Fond zdravstvenog osiguranja

» Klinički centar Banjaluka

» Bolnica Istočno Sarajevo

» Dom zdravlja Trebinje

» Dom zdravlja Derventa

» Toplana Prijedor

» Grad Istočno Sarajevo

» Opština Vlasenica

» Opština Nevesinje

» Opština Ribnik

» Opština Oštra Luka

» Opština Gradiška

» Opština Ugljevik

» Opština Trnovo

» Opština Istočni Stari Grad

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana