За криминал пријављено 169 особа, нема оптужница

Свјетлана Шурлан
За криминал пријављено 169 особа, нема оптужница

Бањалука - Министарство унутрашњих послова РС поднијело је на основу негативних извјештаја Главне службе за ревизију јавног сектора РС кривичне пријаве против 169 особа, а у највећем броју случајева због злоупотребе службеног положаја или овлашћења.

У МУП-у су прецизирали да су од 1999, када је основана Главна служба за ревизију, до јуна ове године поступали на основу 77 ревизорских извјештаја у којима су ревизори дали негативно мишљење на рад институција, установа и јавних предузећа у РС.

- МУП је тужилаштвима поднио 87 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 169 лица због извршених 128 кривичних дјела - истакли су у МУП-у.

Функционери су најчешће злоупотребљавали службени положај или овлашћења, а слиједе кривична дјела несавјесно привредно пословање, злоупотреба овлашћења у привреди и несавјестан рад у служби.

МУП је тужилаштвима доставио и 32 извјештаја о прикупљеним обавјештењима без квалификације кривичног дјела.

- Тренутно се у раду организационих јединица МУП-а налази 17 предмета који се односе на негативне ревизорске извјештаје - нагласили су у МУП-у.

Иако је МУП обавио значајан посао истражујући криминал на основу налаза ревизора оптужнице су изостале и готово нико од челника институција, установа и јавних предузећа није процесуиран за кривична дјела.

Главни ревизор РС Душко Шњегота каже да ревизорски извјештаји обилују бројним информацијама и подацима различитих врста и карактера и да је основано претпоставити да могу бити добар основ за иницијалну процјену органа за спровођење закона да ли у институцијама потенцијално има незаконитих радњи.

- Одлука о основаности спровођења тих процедура и радњи није, нити може бити на ревизорима, већ на органима за спровођење закона - рекао је Шњегота.

Додао је да на уму треба имати чињеницу да основ за изражавање негативног ревизорског мишљења не значи истовремено да је неко починио кривично дјело.

- Према Закону о ревизији јавног сектора РС, сви негативни ревизорски извјештаји се по аутоматизму достављају главном републичком тужиоцу. Допринос ревизије у откривању неправилности у раду институција у РС је неспорно висок - истакао је Шњегота.

Предсједник Одбора за ревизију Народне скупштине РС Славиша Марковић рекао је да, колико му је познато, у Српској никада није подигнута оптужница на основу налаза ревизора.

- Одбор за ревизију нема никакву повратну информацију шта је урађено на основу негативних ревизорских извјештаја у претходном периоду. Тражићемо од тужилаштава да нам као надлежном скупштинском одбору доставе податке о томе шта је до сада урађено - рекао је Марковић.

Предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине РС Миланко Михајлица поставио је на сједници парламента у мају Влади РС питање о томе шта је урађено поводом негативних ревизорских извјештаја. Одговор му је стигао из МУП-а, али не и из Републичког тужилаштва и Специјалног тужилаштва РС. Главни републички тужилац Махмут Шврака у петак није одговарао на телефонске позиве.

 

Најзаступљенија кривична дјела

72 злоупотреба службеног положаја или овлашћења

16 несавјесно привредно пословање

13 злоупотреба овлашћења у привреди

11 несавјестан рад у служби

 

Поднесени извјештаји тужилаштвима

87 извјештаја о почињеним кривичним дјелима

169 особа пријављено тужилаштвима

128 извршених кривичних дјела

 

Негативни ревизорски извјештаји у посљедње три године

» Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

» Министарство здравља и социјалне заштите

» "Жељезнице РС"

» "Путеви РС"

» Фонд здравственог осигурања

» Клинички центар Бањалука

» Болница Источно Сарајево

» Дом здравља Требиње

» Дом здравља Дервента

» Топлана Приједор

» Град Источно Сарајево

» Општина Власеница

» Општина Невесиње

» Општина Рибник

» Општина Оштра Лука

» Општина Градишка

» Општина Угљевик

» Општина Трново

» Општина Источни Стари Град

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана