За коридор 5 Ц 750 милиона евра од ЕБРД

Срна
За коридор 5 Ц 750 милиона евра од ЕБРД

Сарајево - На Трећој инвестиционој конференцији о западном Балкану у Лондону потписан је додатни споразум са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/ у износу од 750 милиона евра за четири дионице на ауто-путу "5 Ц" у дужини од око 70 километара, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Од ових средстава 500 милиона евра биће утрошено на територији Федерације БиХ, а 250 милиона евра на територији Републике Српске.

На овај начин биће комплетирана важна дионица која ће повезати простор цјелокупне БиХ и омогућити нове инвестиције, јачи проток робе и људи, а на крају и економски развој БиХ.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић рекао је на конференцији, коју организује ЕБРД, да је за БиХ и цијели регион важно да су сви разумијели да је недостатак, прије свега транспортне инфраструктуре, један од највећих разлога успореног економског развоја региона и да је то фокус даљег дјеловања како ЕБРД-а, тако и Европске инвестиционе банке.

Звиздић је истакао да БиХ има значајне потенцијале у богатим природним ресурсима и да се квалитетним пројектима може додатно подстаћи привредни развој БиХ и региона.

Према његовом мишљењу, земље западног Балкана треба да дефинишу заједничке интересе и да их у наредном периоду преточе у регионалне пројекте.

Конференцији присуствују и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, премијери Албаније Еди Рама, Македоније Зоран Заев, Србије Ана Брнабић, Црне Горе Душко Марковић и самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана