Za jedno mjesto u NSRS 16 kandidata

Vedrana Kulaga
Za jedno mjesto u NSRS 16 kandidata

Banjaluka - Poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske na oktobarskim izborima "lovi" više od 1.360 kandidata.

Ako se ima u vidu da u Skupštini ima mjesta za 83 poslanika i da je većina kandidata i na kompenzacionim listama, to znači da u prosjeku oko 16 njih konkuriše za jednu fotelju.

Najviše kandidata je na listama u Izbornoj jedinici tri, koja obuhvata Banjaluku i 11 opština - Petrovac, Čelinac, Istočni Drvar, Ribnik, Mrkonjić Grad, Jezero, Kneževo, Kotor Varoš, Šipovo i Kupres, odakle se bira 12 poslanika. Pregledom kandidatskih lista vidljivo je da svoju šansu iz ove jedinice traži 258 kandidata.

Ulasku u Skupštinu nada se i 211 kandidata u Izbornoj jedinici šest, koja, između ostalih, obuhvata Šamac, Bijeljinu, Ugljevik te birače iz Brčko distrikta, koji su registrovani za glasanje u Srpskoj. Oni se bore za devet mjesta u NSRS.....

Za šest mjesta u Skupštini boriće se 148 kandidata iz Izborne jedinice pet, koju čine opštine Doboj, Petrovo i Teslić. Po 146 kandidata stranke su "isturile" u izbornim jedinicama dva i sedam. One obuhvataju Gradišku, Laktaše, Srbac i Prnjavor, odnosno pojas od Zvornika do Milića, a u Skupštinu ide po sedam poslanika iz ovih jedinica.

Iz Izborne jedinice devet, koja se prostire od Višegrada do Trebinja, u trku za sedam mjesta ide 121 kandidat, odnosno za jedan manje u odnosu na broj ovjerenih kandidata u jedinici koja se prostire na području Krupe na Uni, Kozarske Dubice, Prijedora, Oštre Luke i Kostajnice, od kojih će u NSRS njih sedam. Sa područja Dervente, Broda, Vukosavlja i Modriče u trku za poslaničke mandate ide 119 stranačkih i nezavisnih kandidata. Ova izborna jedinica u parlamentu Srpske ima četiri poslanika.

Najmanje kandidovanih, njih 96, je u Izbornoj jedinici osam, koja obuhvata, između ostalih, opštine Sokolac, Han Pijesak, Pale i Rogatica. Oni se bore za četiri poslanička mjesta.

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana