За једно мјесто у НСРС 16 кандидата

Ведрана Кулага
За једно мјесто у НСРС 16 кандидата

Бањалука - Посланички мандат у Народној скупштини Републике Српске на октобарским изборима "лови" више од 1.360 кандидата.

Ако се има у виду да у Скупштини има мјеста за 83 посланика и да је већина кандидата и на компензационим листама, то значи да у просјеку око 16 њих конкурише за једну фотељу.

Највише кандидата је на листама у Изборној јединици три, која обухвата Бањалуку и 11 општина - Петровац, Челинац, Источни Дрвар, Рибник, Мркоњић Град, Језеро, Кнежево, Котор Варош, Шипово и Купрес, одакле се бира 12 посланика. Прегледом кандидатских листа видљиво је да своју шансу из ове јединице тражи 258 кандидата.

Уласку у Скупштину нада се и 211 кандидата у Изборној јединици шест, која, између осталих, обухвата Шамац, Бијељину, Угљевик те бираче из Брчко дистрикта, који су регистровани за гласање у Српској. Они се боре за девет мјеста у НСРС.....

За шест мјеста у Скупштини бориће се 148 кандидата из Изборне јединице пет, коју чине општине Добој, Петрово и Теслић. По 146 кандидата странке су "истуриле" у изборним јединицама два и седам. Оне обухватају Градишку, Лакташе, Србац и Прњавор, односно појас од Зворника до Милића, а у Скупштину иде по седам посланика из ових јединица.

Из Изборне јединице девет, која се простире од Вишеграда до Требиња, у трку за седам мјеста иде 121 кандидат, односно за један мање у односу на број овјерених кандидата у јединици која се простире на подручју Крупе на Уни, Козарске Дубице, Приједора, Оштре Луке и Костајнице, од којих ће у НСРС њих седам. Са подручја Дервенте, Брода, Вукосавља и Модриче у трку за посланичке мандате иде 119 страначких и независних кандидата. Ова изборна јединица у парламенту Српске има четири посланика.

Најмање кандидованих, њих 96, је у Изборној јединици осам, која обухвата, између осталих, општине Соколац, Хан Пијесак, Пале и Рогатица. Они се боре за четири посланичка мјеста.

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана