За исплате додатка за незапослене мајке 16,5 милиона КМ

Срна
За исплате додатка за незапослене мајке 16,5 милиона КМ

Бањалука - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је да ће, након усвајања новог закона о дјечијој заштити, за исплату материнског додатка од 405 КМ за незапослене мајке у овој години бити потребно 16,5 милиона КМ.

Богданић је рекао да је новац за те потребе обезбијеђен из доприноса и буџета Републике Српске, те да ће у наредној години та средства бити знатно већа.


„Процјењује се да ће бити потребно 32 милиона КМ“, рекао је Богданић за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је оцијенио да је ријеч о доброј пронаталитетној мјери Владе Српске.

Богданић је рекао да је новина у овом закону, чије се усвајање очекује на наредној сједници Народне скупштине Српске, и право на једнократну помоћ за треће и четврто рођено дијете.

Он је у вези с тим рекао да ниједно од права из претходног закона неће бити одузето.

Богданић је истакао да је, по основу закона о дјечијој заштити, у 2018. години потребно обезбиједити више од 71,3 милиона КМ, што је доказ да Влада Српске показује одговорност према будућности Републике.

Када је ријеч о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, чији је законски предлагач предсједник Српске Милорад Додик, Богданић је рекао да се и тиме показује друштвена одговорност.

„Именовали смо Управни одбор и вршиоца дужности директора Фонда солидарности Јасминку Вучковић. Донијели смо оснивачки акт и сада иде регистрација у суду, а Фонд ће профункционисати од 1. јануара наредне године када ће почети уплаћивање новца на рачун фонда“, појаснио је Богданић.

Он је рекао да ће у наредних неколико дана бити формиране комисије састављене од еминентних стручњака који ће одлучивати о томе гдје ће се дјеца упућивати на лијечење у иностранство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана