За храну и пиће у заједничким иниституцијама 2,16 милиона КМ!

nezavisne.com, Фото ЕПА
За храну и пиће у заједничким иниституцијама 2,16 милиона КМ!

Сарајево - Институцијама Босне и Херцеговине, министарствима, дирекцијама, агенцијама, уредима и разним службама, у наредних 12 мјесеци на располагању ће бити енормне количине хране и пића, за које је из државног буџета издвојено чак око 2,16 милиона КМ!

Служба за заједничке послове институција БиХ недавно је расписала велики међународни тендер за ове намјене (који се обнавља циклично, на годишњем нивоу), но, за разлику од истог тендера из 2014. године, храна и пиће за бх званичнике пореске обвезнике у БиХ сада ће коштати око 345.000 КМ више.

Овакав пораст трошкова Синиша Перковић, замјеник директора Службе за заједничке послове, образлаже тиме што Служба преузима сервисирање још неких објеката.

"То јесте нешто више него прошле године, али ријеч је о оквирном споразуму и никада се не повуче толико хране и пића. А ми сада преузимамо и кухињу у новом објекту Службе за странце, кухињу у Предсједништву БиХ, онда шаљемо око 200 људи у преузети објекат у Титовој 9, па онда су ту и нови објекти у Мостару, Источном Сарајеву, Бањалуци...", појашњава Перковић.

Ипак, према детаљима међународног јавног конкурса, уочљиво је да политичарима и функционерима, упркос дубокој кризи у држави, и у наредних 12 мјесеци апсолутно ничега неће недостајати, будући да ће на јеловнику, уз многе специјалитете и уобичајене оброке, бити и надалеко популарна јагњетина, али и квалитетна вина и одређене врсте вискија.

Уосталом, сама чињеница да ће за алкохолна пића за 12 мјесеци бити плаћено чак око 102.565 КМ (скоро 30.000 КМ више него у сезони 2014/2015) довољно говори за себе. Најпростојим рачуницом, из ове цијене произлази да ће се на мјесечној основи у институцијама БиХ точити алкохол за око 8.500 КМ!

На безалкохолна пића биће потрошено више него дупло средстава у односу на алкохолна (275.349 КМ), што је и логично, будући да би током радног времена точење алкохола требало да буде забрањено, изузев у ситуацијама када наше званичнике посјећују високи међународни гости.

Да наши политичари нису вегетаријаци, потврђује и цијена од 454.000 КМ, колико ће бити плаћено за свјеже телеће и јунеће месо, али и јагњетину. Нешто скромнија је набавка свјежег свињског меса (24.694 КМ), што заправо потврђује да ово месо, осим што га не једу бошњачки дужносници, није нарочито популарно ни међу српским и хрватским функционерима.

Институцијама БиХ у наредних 12 мјесеци на располагању ће бити и обиље свјежег пилећег меса (набавка за око 114.000 КМ), као и осталих прехрамбених производа (224.611 КМ), али и огромне количине воћа и поврћа (191.662 КМ), кафе и топлих напитака (159.340), колача и торти (50.514).

Планирана је набавка и "конзервираног и замрзнутог програма", али и сладоледа, млијека и осталих прехрамбених производа, што би наше званичнике ваљда требало да стимулира да боље раде свој посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана