За гласање пријављено и 37 мртвих особа!

nezavisne.com
За гласање пријављено и 37 мртвих особа!

.Сарајево - Значајан број спорних пријава бирача за гласање изван БиХ на октобарским општим изборима упућује на опасност од изборног инжењеринга, због чега је потребно да реагују тужилаштва у нашој земљи.

Ово упозорење истакнуто је на данашњој сједници Централне изборне комисије БиХ (ЦИК), на којој је речено да је за гласање изван БиХ пријављено 37 умрлих особа, а у око 700 пристиглих пријава утврђено је да су у њима за исте људе наведене различите адресе пребивалишта.

"Пријављени су и људи умрли још 2011. године и очито је да је у њихово име неко други поднио пријаве за гласање. Има ту манипулација и са различитим адресама, пријављен је један човјек, а има двије-три адресе. Посао провјера је изазован и ту има много посла за тужилаштво", упозорио је Стјепан Микић, предсједник ЦИК-а.

Предложио је да за идуће изборе, након општих избора заказаних за 12. октобар, буду промијењени прописи како би се смањиле могућности за злоупотребе при регистрацији бирача.

"Важно је да имамо имена особа које су слале те спорне пријаве и које су нам донијеле те пакете. Све то иде тужилаштву", додао је Микић.

Бранко Петрић, члан ЦИК-а, упозорио је такође на опасност од злоупотреба, те истакавши да је посебно сумњичав због 8.000 пријава за гласање путем поште, које су предате на протокол Централне изборне комисије.

"Реална је опасност од изборног инжењеринга, јер за то постоји систем. Пријављени људи су мртви, а од 37 таквих, само су двије особе умрле након 15. маја, када су расписани избори. Сви остали су умрли раније. Ко их је сада пријавио да гласају? Тужилаштва то треба да утврде. Ово су само индиције, можда ће нам се пуно крупнији проблем тек обити о главу", нагласио је Петрић.

Он је изразио бојазан да ће због манипулација с пријавама одређен број људи на изборима утврдити да их нема на бирачком списку.

"Неко повратнике злоупотребљава и покушава се преварама докопати њихових гласачких листића", додао је Петрић.

Подаци о броју мртвих људи које је неко пријавио да гласају ван БиХ и они о спорним пријавама у којима је за потенцијалног бирача наведено више адреса добијени су ручним провјерама око 60.000 захјева које је ЦИК добио за гласање у иностранству.

Ова комисија је раније донијела одлуку да од поднесених пријава, право гласа ван граница БиХ има 42.008 особа. Коначан број бирача у иностранству требало би да буде познат на идућој сједници ЦИК-а, јер још нису завршене ручне провјере поднесених захтјева за гласање, а нису ријешене ни све жалбе поднесене на списак од 42.008 људи.

Ермин Кос, шеф Одсјека за изборе у ЦИК-у, рекао је да је након 18. августа, када је овјерено учешће 42.008 људи на изборима изван БиХ, провјерама утврђено да у укупно достављеним пријавама 77 људи уопште нема право гласа, и у овој групи су и они умрли.

Говорећи о поднесцима гдје су наводни бирачи пријављени са више адреса, Кос је прецизирао да је за 561 особу наведено више различитих мјеста пребивалишта, у 58 случајева адресе су у двије различите државе, а у 47 случајева потенцијални гласач "живи" у три различите земље свијета.

"На примјер, Маријан Јосиповић пријављен је као да живи у два града у Хрватској и у Швицарској. Телефонским путем смо га контактирали и рекао је да он није послао ниједну пријаву за регистровање ради учешћа на изборима. Сугерирам да у закључку наведемо да сви овакви случајеви иду тужилаштву", казао је Кос.

Манипулација пријавама било је и у случају ранијих избора, а члан ЦИК-а Суад Арнаутовић раније је рекао да су сви они процесуирани пред судом. Нагласио је и да иза оваквих манипулација не стоји Централна изборна комисија, него политичке странке.

Кос је јуче објаснио да је ручним провјерама свих око 60.000 пријава за гласање изван БиХ, послије овјере од 18. августа, утврђено да још 57 људи испуњава услове да буду уписани у бирачки списак. Такође, у анализи 83 приговора послана на ранију одлуку о овјери, утврђено је да услове за гласање испуњава 77 особа, као и 110 њих за које се чека одговор јавног регистра Брчко дистрикта.

Он је прецизирао да би са овима, у коначници на списку за гласање изван БиХ могло бити 42.258 особа, од чега 38.014 има привремени боравак у иностранству, а 4.244 особе имају статус расељених.

У односу на прошле одржане изборе, ово је за десет процената више гласача изван граница БиХ.

Овјерени кандидати за Лакташе и Сребреник

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ јуче је донијела одлуке о овјери кандидатских листа за учешће на пријевременим изборима за начелнике опћина Лакташи и Сребреник, заказаним за недјељу, 28. септембра 2014.

Овјерени кандидати за учешће на пријевременим изборима за начелника опћине Лакташи су Вукашин Војиновић (Савез за промјене), Мирослав Коџоман (СНСД - Милорад Додик) те Жељко Перенчевић (Српска напредна странка).

Овјерени кандидати за начелника опћине Сребреник су Изудин Кешетовић (Унија социјалдемократа), Мирза Кешетовић (СДП БиХ), Ибрахим Салиховић (Странка за БиХ) и Нихад Омеровић (СДА).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана