За џихад у БиХ спремно 10.000 муџахедина

Вељко ЗЕЉКОВИЋ
За џихад у БиХ спремно 10.000 муџахедина

Сарајево - На друштвеним мрежама објављен је видео који слави “вакат када ће доћи рат” и позива “браћу муџахиде из Европе да се уједине и дигну када дође вријеме за џихад”.

Контраверзни видео на свом “Фејсбук” профилу објавио је извјесни Вахидин Делић, и за само неколико дана он је имао више од 75.000 прегледа.

У видеу који је у само неколико дана имао и око 700 “дијељења” непознато лице истиче да када буде објављен позив на џихад, њему се неће  одазвати само “10.000 муџахида - светих ратника из БиХ, већ и сви из Европе”.

У поменутом клипу се велича и злогласни одред “Ел муџахедин”, а оно што посебно забрињава јесу “остављени” коментари. 

“Кад буде вакат дошао и брат иде”, “Алах те наградио и ја идем у те редове”, “На Алаховом путу за вјеру ислам не жалимо своје животе дати само да би Алахова ријеч била горња, а невјерничка доња”, “И ја се одмах одазивам позиву браћо, али и моје троје дјеце”, “Ваља нам се борити до дана судњега за ислам”, “Само сигнал браћо”, “Има нас машалах ако затреба”, само су неки од коментара који су објављени на поменутом “Фејсбук” профилу.

Поред овог видеа Делић је на свом профилу, али и “Јутјуб” каналу, поставио и клипове који се односе на “јуначке” акције одреда “Ел муџахедин” који је током протеклог рата на просторима Возуће починио неке од најсвирепијих убистава српских цивила и војника, али и подругљиве који се односе на прославу 9. јануара, Божића, те обиљежавање дана страдања у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Према ријечима декана Факултета за безбједност и заштиту из Бањалуке Слободана Жупљанина,  друштвене мреже су већ одавно постале мјесто са којих се шири говор мржње, регрутују нови сљедбеници, али и све отвореније пропагира исламски радикализам и џихад.

Како је истакао, власти на нивоу БиХ већ годинама жмуре над овим проблемом и говоре како на нашим просторима нема муџахедина и параџемата.

- Овај примјер говори да баш и није тако. Безбједносне службе би требало под хитно да реагују, а посебно Министарство безбједности БиХ. Носиоце оваквих активности би требало пронаћи и санкционисати, јер не треба дозволити ширење мржње, која на овим просторима не може донијети ништа добро - констатовао је Жупљанин додајући да овакве и сличне ствари нормалне људе у БиХ плаше и чине неспокојним.

Бијела “Ал-Каида”

“Ел Муџахедин” је назив војне јединице која је током протеклог рата дјеловала на подручју средње БиХ и чинили су је углавном добровољци из исламских земаља, муџахедини - вјерски борци. Према процјенама аналитичара ова лица су регрутовала и одређени број локалног становништва, који данас наводно чини основу такозване бијеле “Ал-Каиде”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана